Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šmejdi po bulharsky: Nový spôsob, ako okrádať seniorov, teror po telefóne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KUSTENDIL - V Bulharsku sa vzmáha nový druh trestnej činnosti, tentoraz cez telefón. Vyhrážanie po telefóne desí starých ľudí, na ktorých si zločinci vymýšľajú stále rafinovanejšie a agresívnejšie triky, ktoré im vynášajú obrovské peniaze.

"Vzali mi všetko, peniaze aj moje zdravie," vzlyká 82-ročná Nadežda Alexijevová, ktorá od onej nešťastnej udalosti neopustila svoj byt v meste Kustendil na juhozápade Rumunska. Muž, ktorý sa v telefóne predstavil ako policajt, ju požiadal o pomoc pri pátraní po zločineckej sieti. Zároveň sa jej na mobil ozval človek, ktorý sa vyhlásil za člena tejto siete a vyhrážal sa jej. "Triasla som sa od strachu. V mobile mi hrozil nejaký zločinec. A zároveň na pevnej linke mi policajt hovoril: "Nebojte sa, pani. Vezmite všetko, čo máte, peniaze aj šperky, a urobte, čo chcú. Všetko bude v poriadku"," hovorí bývalá učiteľka, ktorá svoje celoživotné úspory vyhodila z balkóna, ako jej to nariadil zločinec. Prišla tak o 5800 levi (vyše 3000 eur).

Šmejdi po bulharsky: Nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Táto stratégia, kedy sa kriminálnici vydávajú za policajtov, je dnes veľmi častá, potvrdila Zlatka Padinková z generálneho riaditeľstva polície. Šmejdi často svoje obete zastrašujú. "Hrozili mi, že mojej dcére odrežú uši," dosvedčuje 79-ročná bývalá lekárka, ktorá vlani v októbri prišla o 3000 levi (1580 eur) a potom dostala infarkt. 

Neuplynie ani týždeň, aby médiá neinformovali o desiatkach prípadov vydierania po telefóne. Úrady sa preto začali problémom zaoberať. Štátna televízia vysiela klip, ktorý seniorov varuje. A polícia organizuje stretnutia v kluboch dôchodcov. Napríklad v obci Rogoš na juhu krajiny sú dôchodcovia každý týždeň informovaní o nových stratégiách zločincov. Vďaka tomu sa už celý rok nikto nestal obeťou tohto druhu kriminality, raduje sa starostka Velička Veličkovová. 

VIDEO Slováci, pozor na rodičov, šmejdi okrádajú stále drzejšie: Nový trik podvodníkov

V tejto najchudobnejšej krajine Európskej únie žije veľa starých ľudí osamelo, pretože mladí často emigrujú. Seniori mávajú doma značné sumy peňazí. Vydieranie po telefóne je podľa niektorých expertov takmer rovnako výnosné ako krádeže automobilov. Podľa odhadov bulharskej polície vynieslo v rokoch 2011 až 2016 kriminálnikom v prepočte takmer 158 miliónov eur. Nedávny prieskum inštitútu Trend sa stalo terčom takýchto pokusov o vydieranie približne 900-tisíc ľudí zo 7,4 milióna Bulharov. Scenáre sú prispôsobené bulharským pomerom. V krajine, kde je rozšírené úplatkárstvo, vydierači požadujú peniaze napríklad na záchranu života blízkej osoby alebo ako úplatok pre policajta, ktorý zavrie oči nad nehodou spôsobenou členom rodiny. Len každý desiaty prípad sa podarí objasniť. 

Šmejdi po bulharsky: Nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bulharskí zločinci rozšírili svoju pôsobnosť aj na susedné Grécko. Za vydieranie 34 gréckych dôchodcov bolo nedávno v Solúne postavených pred súd sedem Bulharov. "Od bankovej krízy si Gréci nechávajú značnú sumy peňazí doma. Ak v Bulharsku typické vydieranie vynesie dva až päťtisíc levi (1050 až 2630 eur), v Grécku to môže byť až 26 300 eur," uviedla inšpektorka Zlatka Padinková. 

Viac o téme: BulharskoŠmejdiOkrádanie seniorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu