Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sme vo vesmíre naozaj sami? Vedci sa obávajú, že všetci mimozemšťania sú mŕtvi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Jedna z najväčších a stále nezodpovedaných otázok vesmíru je, či existuje život na iných planétach. Napriek tomu, že sa už pár desaťročí snažíme s cudzími civilizáciami spojiť alebo čakáme, či na nás náhodou nenatrafia, nie sme o nič bližšie k odpovedi. Vytvára sa preto predpoklad, že dôvod prečo sa nám stále nepodarilo skontaktovať s mimozemšťanmi, je ten, že sú všetci mŕtvi.

Detaily veľkolepého objavu NASA: Ľudstvo nebolo nikdy tak blízko k odhaleniu života vo vesmíre!

Zem je stará približne 4,5 miliardy rokov, ľudstvo okolo 200-tisíc rokov a náš prvý let do vesmíru sa odohral v roku 1961. Inými slovami, trvalo nám to neskutočne dlho, kým sa nám podarilo dostať sa za hranice našej planéty.

Z toho príkladu vyplýva, že nadviazať kontakt s inými civilizáciami si možno bude vyžadovať nielen precestovať nepredstaviteľné dlhé vzdialenosti, ale na mieste je aj správne načasovanie. Podľa niektorých vedcov je však skutočným problémom to, že každá vyspelá spoločnosť, ktorá je schopná kozmických letov, dokáže zničiť aj sama seba.

V článku na portáli news.com.au sa píše, že len rok po tom, čo Sovieti vyslali prvého človeka do vesmíru, ocitol sa svet na pokraji jadrového vyhubenia počas kubánskej raketovej krízy.

Sme vo vesmíre naozaj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako legendárny astronóm Carl Sagan poznamenal: "Prečo tu nie sú? Dá sa vyvodiť, že existuje len niekoľko málo vyspelých mimozemských civilizácií - buď preto, že sme jedna z prvých technicky vyspelých civilizácií, ktorá sa objavila, alebo preto, že osud všetkých takýchto civilizácií je zničiť sama seba."

Inými slovami, je vysoko pravdepodobné, že tam vonku existujú iné cudzie civilizácie, ale je rovnako vysoko pravdepodobné aj to, že zabili sami seba.

Podobne mohla dopadnúť aj Zem v roku 1945, ak by sa Nemcom podarilo vyrobiť atómové zbrane v tom istom čase ako Američanom. V tom prípade by sa ľudstvo už do vesmíru nikdy nepozrelo a stále je tu možnosť, že nukleárna reťazová reakcia nás znesie z povrchu zemského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu