Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fujara je svetový unikát!

Banskobystričan Filip (30) si vyskúšal hru na dvojmetrovej fujare. Zobraziť galériu (3)
Banskobystričan Filip (30) si vyskúšal hru na dvojmetrovej fujare. (Zdroj: Nový Čas)

BANSKÁ BYSTRICA - Tradičná slovenská fujara je svetovým unikátom! Je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO, pretože takýto ani podobný hudobný nástroj neexistuje nikde vo svete.

V týchto dňoch vystavujú v banskobystrickom Stredoslovenskom múzeu aj originálnu fujaru spred sedemsto rokov!

„Fujara je celosvetový unikátny hudobný nástroj,“ vysvetľuje riaditeľka Stredoslovenského múzea Zuzana Drugová. V roku 2005 bola preto zapísaná do zoznamu duchovného dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti vystavovali v Paríži v tom istom roku dvesto typických, ale aj málo známych slovenských hudobných nástrojov.

V týchto dňoch si túto jedinečnú výstavu môžu pozrieť aj návštevníci Stredoslovenského múzea. Najdlhšia fujara meria viac ako dva metre a najstaršia má takmer sedemsto rokov.

„Voľakedy vyrábali fujary najmä z dreva bazy čiernej, javora a jaseňa a zdobili leptaním kyselinou,“ opisuje tajomstvá výroby odborníčka. Dnes sa však nájdu aj nástroje vyzdobené perleťou. Okrem fujary sa naši predkovia zabávali aj hrou na tzv. ninere, čo je drevený hudobný nástroj s kľukou a klávesami. Majster ho vyrobil pred pár rokmi podľa dostupných historických prameňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu