Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Farmári varujú: Dávajte si pozor na biele pruhy v kuracom mäse

Už ste sa s nimi niekedy stretli aj vy? Zobraziť galériu (2)
Už ste sa s nimi niekedy stretli aj vy? (Zdroj: Compassion in World Farming)

NEW YORK/LONDÝN - Compassion in World Farming, charitatívna organizácia so sídlom v USA, zverejnila na portáli YouTube video, ktorého cieľom je vzdelávať verejnosť o "bielych pruhoch" v surovom kuracom mäse. Čo teda podľa nej pre spotrebiteľa znamenajú?

Slovensko zasiahla najväčšia epidémia vtáčej chrípky! Odborníci radia, toto musíte vedieť

Kuracie mäso je chudé, všestranne využiteľné a údajne aj zdravé. Ale v dôsledku meniacich sa postupov v chove hydiny, biele mäso nemusí byť také dobré pre nás, ako to bolo kedysi. Aspoň to tvrdí Compassion in World Farming, ktorá si kladie za cieľ skoncovať s veľkochovmi.

Podľa nej sú biele pruhy dôsledkom zvýšeného množstva tuku, ktoré obsahuje mäso vtákov držaných na priemyselných farmách. Chovatelia musia produkovať mäso v masovom meradle, čo znamená, že rast hydiny urýchľujú a zväčšujú a potom sú kurčatá tučnejšie.

Vyberajte si kuracinu v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štúdia texaskej a arkansaskej univerzity dospela v roku 2016 k záveru, že množstvo bielych pruhov v posledných rokoch vzrástol. Vedci zistili, že sú prítomné v 96 percent z 285 vtákov, ktoré boli testované.

Podľa výskumníkov tukové pásy negatívne ovplyvňujú kvalitu mäsa, pretože nie je také mäkké a neabsorbuje rovnako marinádu. Štúdia sa však uskutočnila v USA, kde nie sú poľnohospodárske normy rovnaké ako v Európe.

Kuracie mäso je vo všeobecnosti výborným zdrojom chudých bielkovín, za predpokladu, že ich nezničíte napríklad vyprážaním. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, železo a vitamín B12.

Hovorca National Chicken Council sa pre BuzzFeed vyjadril, že biele pruhy má len "malé percento kuracieho mäsa" a "nevytvárajú žiadne obavy v súvislosti so zdravím alebo bezpečnosťou potravín pre ľudí". Taktiež vraj nijako negatívne neovplyvňujú zdravie kurčiat.

Compassion in World Farming bola podľa portálu thesun.co.uk založená v roku 1967 britským farmárom, ktorý bol zhrozený z vývoja moderných, intenzívnych veľkochovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu