Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Peter zareagoval na „plesnivé“ kurča z obchodu: Drsná kritika od ľudí za FOTO

Na kurča z ružinovských potravín bol nevábny pohľad. Zobraziť galériu (2)
Na kurča z ružinovských potravín bol nevábny pohľad. (Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY)

BRATISLAVA – Po prevalení škandálu s pokazeným brazílskym mäsom sú ľudia pri nákupoch opatrnejší. Peter z Bratislavy zverejnil na facebookovej stránke Tabuľa hanby fotografiu, ktorá dokazuje, že obozretnosti nie je nikdy dosť.

Po tom, ako si Peter na Topkách prečítal vyjadrenie spoločnosti Terno k „zelenému“ kurčaťu, ktoré objavil v ružinovskej predajni Moja Samoška, rozhodol sa uviesť veci na pravú mieru. „Fotka bola odfotená 28. apríla 2017, takže dva dni pred koncom záručnej doby. Ako dôkaz mám mailovú komunikáciu medzi mnou a ŠVPS SR,“ informoval nás Peter.

Farmári varujú: Dávajte si pozor na biele pruhy v kuracom mäse

Nielenže dal Peter podnet na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ale kurča ukázal aj vedúcej predajne. „Vedúca bola ohlásená, bola milá, nemôžem na ňu povedať zlého slova. Ospravedlnila sa a kura stiahli,“ opísal Bratislavčan, ktorý následne fotografie zverejnil na facebookovej stránke Tabuľa hanby.

Petra prekvapilo, že niektoré reakcie ľudí na jeho príspevok boli negatívne: „Niektorí si myslia, že si potrebujem naháňať ego. Nech sa páči, myslite si to. Váš názor vám neberiem. Takýto prípad sa mi nestal prvýkrát a myslím, že sme sa s pokazenými potravinami stretli všetci. A ja sa pýtam, dokedy?! Kde sú tie ohlasované časté kontroly? Kde je tá zmena? Zatiaľ, bohužiaľ, nikde,“ myslí si Peter, ktorého hnevá, že v rôznych prevádzkach potravín už viackrát našiel lepkavé zapáchajúce párky, hnilú zeleninu, skazené mäso, zoschnuté šunky a salámy. Podľa zodpovedného Bratislavčana by si ľudia mali položiť otázku, či je predaj takýchto potravín v poriadku a ľahostajnosť ľudí namieste. 

Peter na kurča upozornil cez Facebook

„Dnes pri nákupe som našiel toto krásne vystavené kurča v Bratislave, v obchode Moja Samoška v Ružinove. Neskutočne to zapáchalo už len keď som prešiel okolo chladiarenského boxu. Fakt sila, čo človek už nenájde. Bojujme proti skazeným potravinám v obchodoch, sakra, však toto nie je už normálne, kde sme?!“ rozhorčil sa Peter. Z etikety na obale vyplýva, že kurča bolo treba skonzumovať do 30. apríla 2017 a prvého mája, v deň pridania fotografie, bolo teda už po záruke. Fotografia „plesnivého kurčaťa“ ľudí znepokojila a niektorí z nich poukázali aj na to, že by kurča zrejme nebolo konzumovateľné už ani v deň končiaceho dátumu spotreby.  

Peter zareagoval na „plesnivé“
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY)

Vyjadrenie spoločnosti TERNO

Naša spoločnosť nakupuje hydinu od renomovaného slovenského dodávateľa, ktorý je pod stálou veterinárnou kontrolou. Trvanlivosť chladeného mäsa je výrobcom testovaná na dĺžku doby, počas ktorej si zachová všetky zmyslové a ostatné kvalitatívne znaky pri predpísanej teplote skladovania. Podľa toho nastavuje dátum spotreby. Naše procesy sú nastavené tak, že sortiment sťahujeme z predaja v deň dátumu spotreby. Z fotografie nie je zrejmé, či bola vyhotovená ešte počas tejto doby, alebo až po nej. Ak by zákazník našiel v predajni chladené kura deň po záruke, išlo by o pochybenie pracovníkov. Danú situáciu momentálne prešetrujeme.

Z fotografie zákazníka sa javí, že zmenená farba by mohla byť zapríčinená prítomnosťou zvyškov hrvoľa, obsahu pažeráka či krvi, ktoré neboli úplne odstránené počas pitvania. To by mohlo viesť, napriek dodržiavaniu predpísanej teploty skladovania, k rozmnoženiu mikroflóry a vzhľadom na charakter potraviny k prirodzeným zmenám. Ak by zákazník pred konzumáciou mäso dôkladne tepelne spracoval, premnožené mikroflóry by boli zneškodnené. 

Viac o téme: NákupPlesnivé kurča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu