Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Utrpenie, ktoré si nevieme ani len predstaviť: Utekajú pred teroristami a rodia úplne samé

Nigérijčanky častokrát rodia doma, bez akejkoľvek pomoci Zobraziť galériu (3)
Nigérijčanky častokrát rodia doma, bez akejkoľvek pomoci (Zdroj: SITA/AP)

ABUJA - Nigérijčanka Fatima Abdulaiová sa chystá na pôrod svojho ôsmeho dieťaťa. Sedem detí porodila sama bez pomoci na zemi vo svojom dome. Prvýkrát na to nebude sama. V roku 2015 utiekla zo svojej dediny na severovýchode krajiny pred útokmi radikálov zo skupiny Boko Haram. Teraz sedí obklopená desiatkou ďalších tehotných žien na klinike Maimusari v meste Maiduguri a načúva radám a tiež informáciám o možnosti plánovať rodičovstvo.

"V našej dedine nebola nemocnica, takže som nemala na výber a rodila som sama. Ale ženy z Maiduguri mi povedali, aby som prišla sem. Teraz viem, aké je to riziko rodiť osamote," povedala Abdulaiová. 

V Nigérii rodí bez odbornej pomoci veľa žien a jedna zo 125 po pôrode zomrie. Nigéria je tak podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z hľadiska úmrtnosti pri pôrodoch na štvrtom mieste. Mnohé ženy žijú v oblastiach, kde nie sú kliniky, nemôžu si dovoliť zaplatiť za prevoz ani za lekársku starostlivosť. K pôrodom doma ich často núti aj manžel a ďalší príbuzní. 

Utrpenie, ktoré si nevieme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kvôli bojom Boko Haram odišli z domovov dva milióny ľudí. Asi 1,4 milióna z nich žije v táboroch zriadených v štáte Borno. Zdravotnícke agentúry tam teraz ponúkajú zadarmo lekársku starostlivosť v táboroch alebo v štátnych zdravotníckych strediských. Mnohé ženy, ktoré ušli pred Boko Haram tak ako Abdulaiová, sa prvýkrát ocitli v zdravotníckom zariadení, počuli o antikoncepcii, plánovanom rodičovstve či predpôrodnej starostlivosti. Mnohé si ale myslia, že antikoncepcia spôsobuje neplodnosť, že prijať ju znamená odkloniť sa od moslimskej viery. Ďalšie by kvôli nej čelili hnevu svojich manželov. 

Po útoku Boko Haram
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V táboroch pred klinikami ženy čakajú na vyšetrenie v radoch niekoľko hodín. Aj keď je horúco, sú trpezlivé a nesťažujú sa. V tábore Bakassi niektoré prišli bez vedomia manželov, ale tehotná Zuwaira Aliová (25), takýto problém nemá. "Môj muž pozná termíny mojich prehliadok a sám mi ich pripomína," hovorí. Pri predchádzajúcich štyroch tehotenstvách žiadnu starostlivosť nemala. Žila v meste Gwoza, ktoré v roku 2014 Boko Haram obsadilo ako prvé. Prvýkrát v živote začína uvažovať o plánovanom rodičovstve. "Útek a život v tábore nie je pre deti ideálna situácia. Keď sa toto dieťa narodí, budeme ďalšie rodičovstvo plánovať," povedala. 

Moslimský duchovný dostal dar od Alaha: Sto manželiek a dvesto detí

Zdravotníčky Clara Afolyanaová z tábora Bakassi hovorí, že nie všetky ženy majú muža ako Aliová. Niektorí muži považujú veľa detí za cestu k väčšej humanitárnej pomoci alebo budúcemu blahobytu. "Keď niektoré ženy navrhnú možnosť naplánovať rodičovstvo, muži ich za to zbijú, znásilnia alebo sa s nimi rozvedú," tvrdí Afolyanaová. 

Pôrodná asistentka Fatima Kolo Lawanová hovorí, že mnohé rodiny sa chcú vrátiť domov, akonáhle armáda Boko Haram vytlačí z ich komunít. Čaká ich tam ale znovu tlak tradície - ich babičky vždy rodili doma, často každý rok. 

Viac o téme: PôrodNigériaBoko haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu