Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unesené dievča malo šancu na slobodu: Odmietlo prepustenie Boko Haram, šokujúci dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

ABUJA - Jedna zo školáčok internátnej školy v nigérijskom meste Chibok, unesených v roku 2014 islamistickou skupinou Boko Haram, mala príležitosť dostať sa v sobotu 6. mája na slobodu, ale zvolila si možnosť zostať s manželom. Informoval o tom v utorok hovorca nigérijského prezidenta Garba Šehu.

Hovorca uviedol, že predstavitelia krajiny pôvodne vyjednávali prepustenie 83 dievčat, ale jedno vyhlásilo, že chce zostať. "Jedno dievča sa odmietlo pridať k prepusteným dievčatám," povedal Šehu pre tlačovú agentúru Associated Press (AP). "Dievčina uviedla: 'Som tu šťastná. Mám manžela.'"

Ostatné mladé ženy, zadržiavané viac ako tri roky, sa v súčasnosti nachádzajú v nigérijskom hlavnom meste Abuja pri vládnych predstaviteľoch, ktorí dohliadajú na ich opätovné zaradenie do spoločnosti. Vláda zverejnila zoznam mien dievčat a rodičia v meste Chibok, okolo 900 kilometrov severovýchodne od metropoly Abuja, sa pomaly dozvedajú, či sú ich dcéry medzi prepustenými.

Dievčatá boli prepustené výmenou za piatich veliteľov Boko Haram, informoval vládny predstaviteľ v nedeľu 7. mája. Ani vláda ani hnutie Boko Haram, ktoré je napojené na extrémistickú organizáciu Daeš, neposkytli podrobnosti o výmene. Prepustenie dievčat pomáhal vyjednať Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) spolu so švajčiarskou vládou. Dievčatá, ktoré ušli od Boko Haram krátko po hromadnom únose v roku 2014, povedali, že niektoré ich spolužiačky zomreli na choroby. Ďalšie nechceli prísť späť domov, pretože ich únoscovia zradikalizovali.

Obhajcovia ľudských práv majú tiež obavy, že niektoré dievčatá využili militanti z Boko Haram na podniknutie samovražedných bombových útokov, keďže hnutie vedie už osem rokov povstanie proti vláde. Povstanie si vyžiadalo tisíce ľudských životov a približne 1,6 milióna obyvateľov bolo vyhnaných z domovov. Avšak až hromadný únos 276 školáčok v apríli 2014 spôsobil vo svete zdesenie a islamistické hnutie sa tak dostalo do pozornosti svetovej verejnosti.

Prvú skupinu 21 školáčok z Chiboku prepustili vlani v októbri. Sú v starostlivosti štátu, ktorý im poskytuje lekárske služby, posttraumatické poradenstvo a rehabilitáciu. Organizácie na ochranu ľudských práv kritizovali rozhodnutie najprv dievčatá zadržiavať vo väzbe v Abuji. Vyše desať dievčat z Chiboku je stále nezvestných. Skupina odborníkov na ľudské práva z OSN vyzvala Nigériu a medzinárodné spoločenstvo, aby nezabúdali na obete únosu ešte stále zadržiavané hnutím Boko Haram a aby pracovali na ich prepustení.

Viac o téme: únosBoko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu