Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strašný experiment na univerzite: Dvaja študenti takmer zomreli, dostali 100-násobnú dávku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEWCASTLE - Dvaja britskí študenti bojovali o život po tom, ako sa zúčastnili nebezpečného školského experimentu. Omylom totiž užili tak vysokú dávku kofeínu, ktorá by zrejme niekoho iného s nie tak dobrou fyzickou kondíciou zabila. Za riskantný pokus univerzita poriadne zaplatí.

Študenti športových vied Alex Rossetto a Luke Parkin súhlasili, že sa v marci 2015 zapoja do experimentu, ktorý prebehol na Northumbria University, ktorého cieľom bolo zmerať účinok kofeínu na telesné cvičenie. V dôsledku chyby vo výpočtoch, ktoré robili na kalkulačke na mobilnom telefóne, ale dostali stokrát vyššiu dávku, akú mali. Namiesto 0,3 gramu kofeínu to bolo až 30 gramov. Len pre porovnanie, v bežnej porcii kávy je zhruba 0,1 gramu kofeínu. 

Strašný experiment na univerzite:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obaja mladíci skončili v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde bojovali o život a museli dostávať dialýzu. Za to, že neumreli, vďačia zrejme len tomu, že sú vo výbornej fyzickej kondícii a ich telo si tak dokázalo poradiť aj s takouto záťažou.

Podľa sudcu, ktorý sa prípadom zaoberal, uviedol, že univerzita podcenila riziko vyplývajúce z takéhoto pokusu. Udelil jej preto pokutu vo výške 400-tisíc libier, pričom ďalších 26 468 libier musí zaplatiť ako odškodné obidvom študentom. "Autori experimentu neboli v tejto oblasti dostatočne skúsení, univerzita ich kompetentnosť vôbec nepreverila," podotkol sudca Edward Bindloss. Privítal ale fakt, že počas vyšetrovania univerzita s úradmi ochotne spolupracovala a svoj omyl hlboko oľutovala. 

Strašný experiment na univerzite:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rossetto strávil v nemocnici šesť dní, utrpel krátkodobú stratu pamäti a schudol 12 kilogramov. Jeho spolužiaka Parkina prepustili po dvoch dňoch, ten schudol 10 kíl. Obaja sa nakoniec plne uzdravili. 

Viac o téme: UniverzitaExperimentKofeín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu