Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úmrtie tínedžera (†16) vydesilo svet: Smrteľná kombinácia bežného nealka ho zabila za pár hodín

Davis Cripe Zobraziť galériu (2)
Davis Cripe (Zdroj: FB)

WASHINGTON - Smrť šestnásťročného Američana z Južnej Karolíny spôsobilo veľké množstvo kofeínu skonzumovaného v krátkom čase. Oznámil to súdny lekár Gary Watts. Mladík vypil v rozmedzí asi dvoch hodín tri nápoje s vysokým obsahom kofeínu, čo viedlo k srdcovým problémom a spôsobilo podľa všetkého arytmiu.

Kúpila si banány a prišlo peklo: Žena (30) musela utekať s bábätkom z domu pred smrťou

Davis Cripe skolaboval v apríli v škole, keď mal v sebe latté z McDonald's a veľké množstvo sladkého nápoja Mountain Dew, k čomu do dvoch hodín pripojil energetický nápoj.

Vážil 90 kilogramov a predtým nemal zdravotné problémy. "Nebolo to predávkovanie kofeínom," povedal Watts agentúre Reuters. "Nehovoríme, že príčinou bolo množstvo kofeínu v tele, ale spôsob, akým bol v krátkom čase absorbovaný," povedal Watts, podľa ktorého smrť spôsobila arytmia.

Úmrtie tínedžera (†16) vydesilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Fox 32)

Podľa koronera bolo v požitých nápojoch 470 miligramov kofeínu. Latté z MacDonald's ho obsahuje 142 miligramov, viac než pollitrová plechovka Mountain Dew 90 miligramov a v energetickom nápoji ho mohlo byť až 240 miligramov. Tento posledný údaj je približný, pretože sa nevie, o akú značku energetického nápoja išlo.

Podľa odborníkov je pre väčšinu zdravých dospelých bezpečné skonzumovať denne až 400 miligramov kofeínu, čo zodpovedá asi štyrom šálkam kávy alebo desiatim plechovkám kokakoly či dvom energetickým nápojom.

Kofeín ako stimulant do niekoľkých minút ovplyvní nervový systém, nabudí pozornosť a zmierni ospalosť. Môže ale tiež zrýchliť tep srdca a vyvolať úzkosť alebo nervozitu. Odborníci radia, aby príjem kofeínu obmedzili tí, ktorí trpia bolesťami hlavy, nespavosťou, nervozitou, nepokojom, podráždením žalúdka alebo trasom.

Viac o téme: Kofeín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu