Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Top odhalenia CIA roka 2016: 10 príbehov so zaujímavým koncom

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: cia.gov)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba CIA pripravila rebríček desiatich najpopulárnejších príbehov, ktoré zverejnila na svojich stránkach v roku 2016. Témy sú v tomto prípade skutočne rôznorodé, od ospevovania jej najlepších agentov, až po odhalenie prekvapivej pravdy o tom, kto v skutočnosti ako prvý prelomil kód ENIGMA.

10. Bush ako riaditeľ Ústredného spravodajstva

Málokto vie, že George H. W. Bush pôsobil v rokoch 1976-1977 na poste riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby a dokonca sa zaslúžil o zlomový bod pre agentúru. Vytiahol ju z obdobia veľkých problémov a je mu pripisovaná jej obnova a posilnenie morálky. Stále je považovaný za jedného z najobľúbenejších šéfov v histórii CIA.

Sedemdesiate roky totiž boli pre agentúru veľmi turbulentným obdobím. Na verejnosti rezonovala vojna vo Vietname a tajné akčné programy unikli do médií. V decembri 1974 dokonca skončil v rukách investigatívneho novinára zoznam kontroverzných a v niektorých prípadoch dokonca nezákonných činností vykonaných agentúrou. A práve Bushovi sa podarilo povesť CIA dostať z bahna.

George Bush starší a mladší
Zobraziť galériu (9)
George Bush starší a mladší  (Zdroj: SITA)

9. Lovkyňa špiónov: Jeanne Vertefeuilleová

Jeanne vstúpila do CIA ako pisárka v roku 1954, ale keď profesionálne príležitosti žien pomaly začal rásť, dostala úlohy na rôznych miestach v zámorí. Taktiež sa učila po rusky a našla zmysel svojej práce v kontrarozviedke.

Na jar roku 1985 ju spolu s tímom ďalších ľudí poverili vyčerpávajúcou úlohou odhaliť v radoch agentov zradcu. Napokon po nekonečnom prehľadávaní záznamov dospeli k jednému menu: Aldrich Ames, ktorý sa prezradil veľkými čiastkami na bankovom účte po každom stretnutí s konkrétnym sovietskym úradníkom. Amesa zatkli 21. februára 1994 a ďalšie usvedčujúce dôkazy objavili v jeho dome a v domácom počítači. Najhorší "krtko" si odpykáva doživotný trest vo federálnej väznici.

Jeanne Vertefeuilleová
Zobraziť galériu (9)
Jeanne Vertefeuilleová  (Zdroj: cia.gov)

8. Kto prvý rozlúštil kód ENIGMA

Počas druhej svetovej vojny Nemci používali šifrovací stroj ENIGMA, ktorý produkoval takmer nerozlúštitelné kódy pre odosielanie správ. Nastavenie Enigmy ponúkalo cca. 158,000,000,000,000,000,000 možných riešení, ale aj tak sa napokon podarilo tento kód rozlúsknuť.

Podľa CIA poľskí kryptoanalytici už v roku 1932 vedeli dekódovať nemecké šifry a v 1939 boli schopní úspešne dešifrovať správy napísané staršou verziou Enigmy, ba dokonca vyvinuli dva svoje vlastné šifrovacie stroje. Koncom júla 1939 Poľsko hostilo tajné trojstranné stretnutie s delegáciou Spojeného kráľovstva a Francúzska, aby diskutovali o dešifrovaní správ z prístroja Enigma. Vysvetlili, ako ku svojim výsledkom dospeli a zdieľali technické výkresy svojej verzie.

Keď Nemecko v septembri 1939 napadlo Poľsko, podelili sa poľskí a francúzski odborníci s anglickými kryptoanalytikmi o všetko, čo o Enigme vedeli. Práve to pomohlo vedcom z Bletchley Parku, vrátane známeho Alana Turinga, konečne rozlúsknuť šifru.

Top odhalenia CIA roka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: cia)

7. Spomienky na hrdinu CIA: Leslianne Sheddová

Leslianne Sheddová bola mladá, odvážna a úspešná operačná dôstojníčka CIA, slúžiacia vo východnej Afrike, ktorá sa ocitla na palube uneseného letu Ethiopian Airlines. Lietadlo narazilo do Indického oceánu 23. novembra 1996 a o život prišlo 125 ľudí, vrátane Leslianne. Preživší povedali, že posledné okamihy trávila upokojovaním ľudí okolo seba. Zomrela vo veku 28 rokov. Jej hviezda sa nachádza vytesaná do mramoru medzi ďalšími 117 na pamätnom múre CIA, ktorý slúži ako spomienka na agentov, ktorí položili svoje životy pre službu vlasti. Zverejnených je iba 84 mien, identita 33 zvyšných dôstojníkov stále zostáva v tajnosti.

6. Tajné písmo

Pred piatimi rokmi CIA odtajnila najstaršie dokumenty Vlády Spojených štátov z rokov 1917 a 1918, ktoré popisujú tajné techniky písania a sú umiestnené v Národnom archíve. Išlo o posledné ukryté dokumenty z obdobia prvej svetovej vojny pred zrakmi sveta. Jeden z nich napríklad obsahuje chemické látky a techniky dôležité pre napísanie listov tajným písmom.

Top odhalenia CIA roka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: cia.gov)

5. Metódy tajných agentov

Generál George Washington v časoch, kedy o CIA ešte nikto ani len nechyroval, sa preukázal ako skúsený spravodajca. Využíval agentov v tyle nepriateľa a poznal mnoho techník, ktoré sa ujali v neskoršej praxi práve tajných služieb, či už išlo o tajné písmo, tajné úkryty, propagandu alebo zachytávanie komunikácie.

Už počas americkej revolúcie v 18. storočí sa používal neviditeľný atrament. Jedna chemická zmes slúžila na napísanie správy a druhá zmes sa na papier naniesla, aby bola správa opäť čitateľná. Využívali sa aj tajné kapsuly so správou, ktoré mohol agent v prípade nebezpečenstva prehltnúť. Bohužiaľ, obal z olova častokrát viedol k otrave, až kým ho nevymenili za materiál zo striebra.

Počas americkej revolúcie mali Briti nedostatok vojakov, takže najali takmer 30.000 nemeckých hesenských žoldnierov na boj proti Američanom. Kontinentálny kongres vymyslel propagandistickú kampaň, aby žoldnieri prebehli na stranu Američanov. Na letákoch "preoblečených" za balenie tabakových výrobkov im ponúkali pozemky. Ďalšou fintou bolo, keď falošný prebehlík utekal cez tábory žoldnierov a odporúčal aj ostatným, aby ušli k Američanom. Ako súčasť kampane Benjamin Franklin poslal list veliteľovi žoldnierov "podpísaný" nemeckým princom, v ktorom mu pokynul, aby všetkých zranených nechal zomrieť. Všetky tieto činy zasadili nemeckej morálke poriadnu ranu a 5-6000 z nich opustilo rady Britov.

Top odhalenia CIA roka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: cia.gov)

Kontinentálny kongres pravidelne dostával množstvo zachytenej britskej pošty. Generál Washington navrhoval "vynájsť prostriedok pre ich otvorenie bez porušenia pečate, urobenie kópie obsahu, a potom ich poslanie ďalej".

4. Záhada Jane Wallisovej Burrellovej: Prvej dôstojníčky CIA, ktorá zomrela v službách agentúry

Dňa 6. januára 1948 narazilo lietadlo Air France DC-3 z Bruselu do stromov neďaleko pristávacej dráhy Le Bourget pri Paríži a pri nehode zahynulo všetkých päť členov posádky a 10 z 11 cestujúcich. Medzi mŕtvymi bola aj mladá žena, ktorú tlačové agentúry označili len za úradníčku alebo kuriérku. V skutočnila bola Jane Burrellová dôstojníčkou CIA a jej smrť prišla iba 110 dní potom, čo bola CIA oficiálne založená. Ide tak o prvú agentku CIA, ktorá zomrela v službách tejto agentúry. V čase, keď väčšina žien v spravodajských službách pôsobila na postoch pisárok, Jane Burrellová patrila ku kontrarozviedke a slúžila aj v predchodkyniach CIA, ako bol napríklad Úrad strategických služieb (OSS) atď.

Jane Wallisová Burrellová
Zobraziť galériu (9)
Jane Wallisová Burrellová  (Zdroj: cia.gov)

3. Minúty a roky: Operácia Bin Ládin

V skorých ranných hodinách 2. mája 2011 tamojšieho času (popoludní 1. mája EDT) sa v Pakistane uskutočnil americký vojenský útok, pri ktorom bol zabitý najhľadanejší terorista sveta Usama bin Ládin. Úspech misie bolo vyvrcholením mnohoročných spravodajských operácií a analýz vedených CIA s pomocou spravodajských služieb po celom svete. Takto vyzerala zverejnená časová os útoku podľa CIA.

1. máj

13:25 EDT - Prezident Obama, riaditeľ CIA Panetta a veliteľ špeciálnych operácií admirál McRaven schválili misu.

13:51 EDT - Vrtuľníky odchádzajú z Afganistanu.

15:30 EDT - Dva vrtuľníky zostúpia k objektu v pakistanom Abbottabade. Jeden havaruje, ale útok pokračuje bez oneskorenia alebo zranení.

15:32 EDT - Prezident Obama dostáva minútové reporty o situácii.

Dom, v ktorom sa ukrýval Bin Ládin
Zobraziť galériu (9)
Dom, v ktorom sa ukrýval Bin Ládin  (Zdroj: google)

15:39 EDT - Usama bin Ládin je zabitý na treťom poschodí budovy.

15:53 ​​EDT - Prezident Obama dostane potvrdenie o predbežnej pozitívnej identifikácii bin Ládina.

15:55 hod EDT - Bin Ládinovo telo presunú na prvé poschodie a umiestnia do vreca na mŕtvoly.

15:39 - 16:10 EDT - Útočný tím zozbiera veľké množstvo materiálov pre spravodajské analýzy.

16:05 EDT - Prvý vrtuľník opustí oblasť.

16:08 EDT - Útočný tím ničí havarovaný vrtuľník.

16:10 EDT - Záložný vrtuľník vyzdvihne zostávajúcich členov tímu a materiály a odlieta z Abbottabadu.

17:53 EDT - Vrtuľníky sa vracajú do Afganistanu, kde tím privíta admirál McRaven.

19:01 EDT - Prezident Obama dostane potvrdenie o vysoko pravdepodobnej pozitívnej identifikácii bin Ládina.

23:35 EDT - Prezident Obama hovorí k národu.

2. mája - 00:59 EDT - Bin Ládinovo telo pochovajú v Arabskom mori z paluby lietadlovej lode USS Carl Vinson.

2. Legenda o Herculovi Mulliganovi

Všetci dobre poznajú legendárnych hrdinov, ktorí bojovali za získanie nezávislosti USA od Britov, či už je to George Washington alebo Benjamin Franklin, ale existuje mnoho ďalších vplyvných osobností, ktorých mená zostávajú ukryté. Jedným z takých hrdinov je aj Hercules Milligen, ktorému sa dvakrát podarilo zachrániť generála Georga Washingtona pred smrťou. Muž, ktorý obchodoval s odevmi a žil medzi Britmi, získaval veľmi užitočné informácie.

Raz neskoro večer vzrušený a nervózny britský dôstojník požiadal Hercula, aby mu poskytol kabát. Hercules mu vyhovel a pýtal sa, prečo prichádza v takú neskorú hodinu. Horlivý dôstojník mu vysvetlil, že cez deň odchádza do akcie na dolapanie generála Washingtona. Keď muž odišiel, poslal Hercules svoju sluhu, aby upozornil Washingtona na hroziace zajatie. Briti sa dozvedeli miesto, kde sa má generál stretnúť so svojimi vojakmi a naplánovali prepadnutie, vďaka varovaniu však ich plán zlyhal.

George Washington
Zobraziť galériu (9)
George Washington  (Zdroj: wikipedia/Gilbert Stuart)

O dva roky neskôr, vo februári 1781, sa britský generál sir Henry Clinton dozvedel o plánoch Washingtona cestovať na Rhode Island cez pobrežie Connecticutu a vyslal 300 vojakov na transportnej lodi, aby Američana chytili. Za nakladanie proviantu na cestu však bol zodpovedný Herculov starší brat Hugo, ktorý podnikateľa okamžite informoval a ten opäť raz poslal svojho sluhu s varovaním, takže Washington zmenil kurz a bezpečne pristál v Novom Anglicku.

1. Nahliadnutie do tajných spisov

CIA v roku 1978 odtajnila stovky dokumentov týkajúcich sa vyšetrovania UFO, ktoré pochádzajú hlavne z konca 40-tych a 50-tych rokov minulého storočia. Spravodajská služba sa rozhodla, že lepšie pomôže zorientovať sa v nich zástancom aj odporcom prítomnosti mimozemšťanov na našej planéte a vybrala pre lepší prehľad desať dokumentov. Päť by mohlo poslúžiť napríklad agentovi Foxovi Mulderovi, známemu z mysteriózneho seriálu Akty X, aby sa pokúsil presvedčiť ostatných o existencii mimozemskej aktivity a päť jeho kolegyni Dane Scullyovej, ktorá by podľa nich mohla dokázať vedecké vysvetlenie UFO. Nájdete ich po kliknutí na tento link.

Viac o téme: CIAÚstredná spravodajská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu