Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedcom sa podaril neuveriteľný kúsok: Takto by zneli opice, keby vedeli hovoriť, desivé AUDIO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Opice vedia vykonávať veľa ľudských činností a nikoho by asi príliš neprekvapilo ani to, keby sa zistilo, že dokážu aj hovoriť. Ako by povedzme znela v ich podaní veta, ktorú by mali muži vysloviť len raz v živote?

Doterajšie výskumy bohužiaľ odhalili, že primáty hovoriť nedokážu, limituje ich totiž vokálny trakt. Najnovšia štúdia ale zistila, že za to môže viac ich mozog než ústa. Pokusy s makakmi totiž dokázali, že tieto opice by aj mali schopnosť hovoriť, ale chýba im kognitívne "know-how".

Vedcom sa podaril neuveriteľný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzinárodný tím vedcov skúmal vokálne schopnosti makakov tak, že pomocou röntgenových videí nahral pohyby a zmeny na ich perách, jazyku a hrtane v čase, keď vydávali nejaké zvuky. To je obrovský rozdiel oproti predošlým štúdiám, ktoré skúmali anatómiu mŕtvych jedincov. 

Z dát zozbieraných z videí bol potom vytvorený počítačový model, ktorý dokáže similovať hlasové schopnosti makakov a rozsah na základe ich fyzických atribútov. Vedci zistili, že primáty majú anatómiu prispôsobenú tak, aby boli schopné produkovať zvuky pripomínajúce ľudskú reč, ako napríklad samohlásky a dokonca by vraj vedeli vytvárať celé vety.

Vedci sľubujú zázraky, prelomová liečba už o desať rokov: Paralyzovaní ľudia budú opäť chodiť

Vypočujte si, ako by znelo, keby sa makak opýtal "vezmeš si ma?" Upozorňujeme, že zvuk je síce celkom zrozumiteľný, zato ale znie priam desivo.  

Viac o téme: OpicaMakakReč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu