Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Redakcia TOPKY.SK odporúča: Inšpirujte sa! Desať TOP kníh ako vianočný darček

študentka (ilu)
študentka (ilu) (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Do Vianoc nám už zostáva iba zopár dní a stále máte pocit, že vám ešte niečo chýba? Chcete obdarovať najbližších, ale je ťažké sa trafiť do pravého darčeka. Ponúkame zopár tipov.

V záplave kvánt titulov vám prinášame inšpiráciu v podobe výberu desiatich najlepších kníh, ktoré sme v redakcii čítali, patria medzi tie naj a odporúčame ich každému. Určite nič nepokazíte.

1.Pomaľované vtáča - Jerzy Kosinski

Kniha, ktorá sa ľahko, no predsa ťažko číta. Sledovať osud malého chlapca, ktorý počas 2. svetovej vojny putuje sám zaostalým poľským vidiekom, nie je pre každého. Ide o fantastický pohľad do ľudského podvedomia, o hľadanie tajomných síl duše, ktoré ovládajú naše sny, túžby aj činy. Je to zrkadlo, ktoré odráža obe naše tváre. Autori rozoberajú nielen tvorivú, ale aj deštruktívnu stránku jednotlivých archetypov.

2. Ajax, Holandsko a válka  - Simon Kuper

Netradičná kniha o druhej svetovej vojne. Autor si dal veľkú námahu, aby ľuďom ukázal najtemnejšie obdobie dejín v Holandsku. Ľudia aj napriek smrti mali radosť do života, pomáhali si a vážili si jeden druhého. Dobrá voľba aj pre tých, ktorí nemajú vzťah k futbalu.

3.Stopárov sprievodca galaxiou - Douglas Adams

Odporúčame všetkým, pre ktorých je kniha skôr zábavou. Vybrali sme knihu, ktorá je oveľa lepšia ako film. Pobaví, ľahko sa číta a je hlavne úplne iná ako všetko, čo ste doteraz čítali.

4. Jeden z nás: Príbeh o Nórsku - Asne Seierstad

Príbeh o Nórsku zachádza do Breivikovho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve. Veľmi podrobne zachytáva Breivikove prípravy na zločin, ktorý nemožno ospravedlniť žiadnym vysvetlením, samotný priebeh "čierneho dňa" i súdneho procesu, ktorého výsledkom je 21 rokov väzenia s možnosťou predĺženia.

5. Boh maličkostí - Arundhátí Roy

Román indickej spisovateľky Arundhati Roy budúci rok oslávi 20. výročie, no na svojej pôsobivosti nestratil ani trochu. Jeho téma je nadčasová - rozpráva o láske a nemenných zákonoch, určujúcimi koho, ako a ako veľmi smie človek ľúbiť. Na sladkú romantiku však zabudnite. Príbeh o zakázanej láske dvoch ľudí z odlišných kást je krutý a odhaľuje temnú stránku ľudí, akí sa možno nachádzajú aj vo vašom okolí.

6. Když pan Pes kousne - Brian Conaghan

Tragikomická sonda do najtemnejších zákutí ľudskej duše a spoločnosti. Dylanovi diagnostikovali ťažké ochorenie. Čo urobí, aby si život ešte užil? Skôr čítanie pre nenáročného čitateľa.

7. Diablovi spojenci - Roger Moorhouse

Kniha Rogera Moorhousea Diablovi spojenci prináša po prvý raz komplexný obraz o vzniku a dôsledkoch paktu medzi Hitlerom a Stalinom, počnúc motiváciou jeho vzniku až po dramatický koniec v roku 1941, keď Nemecko vyhlásilo vojnu svojmu bývalému spojencovi.

8. Stehlík (The Goldfinch)- Donna Tartt

Donna Tartt je výrazným a ojedinelým zjavom súčasnej americkej literárnej scény, literárna kritika hodnotí každý jej román ako výnimočnú udalosť. Za román Stehlík dostala v roku 2014 prestížnu Pulitzerovu cenu. Dobrodružný príbeh s množstvom emotívnych momentov, ktoré čitateľa doslova pripútajú k tomuto majstrovskému dielu.

9. Vlastnou hlavou - Marek Vagovič

Nová kniha investigatívneho novinára odhaľuje pozadie najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Ten, kto nesleduje denne dianie v slovenskej politike, bude zhrozený. Zistí totiž, že Ficova strana je skrz naskrz pretkaná korupciou a drží pokope len vďaka biznisu. Čo je však dôležité, informácie v knihe sú overené, nejde o žiadnu sci-fi, ale krutú realitu. Svedčia o tom aj vajatavé reakcie na podozrenia z nekalých postupov čelných predstaviteľov Smeru. Kniha je nenáročná a nemá ani veľa strán. Čitateľ sa dočíta o známych kauzách Smeru, ale aj o nových prekvapivých zisteniach. Prečítať by si ju mal každý, komu nie je ľahostajný osud Slovenska.

10. Support - Mišo Truban

Zaujímavé čítanie o začiatkoch v podnikaní a vybudovaní úspešnej firmy na Slovensku. Je písaná veľmi jednoducho, vtipne, obsahuje cenné rady a dokonca odkazy na ďalší digitálny obsah. Tento obsah si vieš jednoducho dohľadať na webe ku knihe, pričom je tam množstvo dokumentov, ktoré sú pre začínajúceho podnikateľa veľmi cenné. Veľa zaujímavých a praktických tipov. Veľmi ľahko a rýchlo sa číta, zábavné príbehy zo života firmy udržujú čitateľovu pozornosť.

 

TOP BONUS – pre anglicky hovoriacich čitateľov

The Secret History of Twin Peaks – David Lynch

Neúprosné čakanie na seriálovú udalosť roka 2017, aspoň pokiaľ ste skutočným fanúšikom mystérie Davida Lyncha,  dokáže skrátiť publikácia The Secret History of Twin Peaks, za ktorou stojí jeden zo spoluautorov Twin Peaks, scenárista a spisovateľ Mark Frost. Ide doteraz o najoficiálnejší materiál pre tých, ktorí sa zaujímajú o čo najviac detailov o podivných udalostiach, ktoré sprevádzajú fiktívne mestečko v štáte Washington už od jeho vzniku. V slovenskom preklade tuším zatiaľ nie je. 

Viac o téme: KnihyVianoceIpark.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu