Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hygienička odhalila nechutnú pravdu o posteliach: Keď si prečítate, v čom spávate, príde vám zle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Naša posteľ je nechutnejšia, než si vôbec dokážete predstaviť. V podstate je to zmes baktérií, húb, potu, hlienov, vaginálnych tekutín, moču, fekálií, ale najmä kože. Aj po tomto zistení sa budete odteraz tak veľmi tešiť každý večer do postele?

Po prečítaní týchto riadkov už viac posteľ pre vás možno nebude predstavovať ten pokojný prístav, do ktorého ste sa tešili každú noc. Podľa najnovších zistení hygienikov je to totiž miesto ďaleko ďaleko znečistenejšie než akákoľvek toaleta. 

Najviac z nás v posteli končí koža - za jeden deň prídeme až o desať gramov, ktoré sa tak stávajú potravou pre roztoče. K tomu si pridajte sto litrov potu, ktoré bežný človek vyprodukuje za rok, a všetky tie sladké či slané dobroty, ktoré ste konzumovali v posteli, a dostanete najlepšiu živnú pôdu pre huby a rôzne baktérie. 

Hygienička odhalila nechutnú pravdu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Takže ak neperiete alebo nemeníte plachty a posteľnú bielizeň aspoň raz týždenne, nie je to len nehygienické, ale aj nebezpečné. Tvrdí to odborníčka na hygienu, Lisa Ackerleyová. Spanie v takto znečistenej posteli znamená, že sa veľmi ľahko môžete napríklad od svojho partnera nakaziť atletickou nohou alebo chrípkou. "Len si pomyslite na všetky tie veci, ktoré robíte v posteli. Okrem toho, že v nej spíme, sa niekedy stáva našou pracovňou, reštauráciou či dokonca odpočivárňou pre našich domácich miláčikov. V závislosti od toho, na čo všetko posteľ využívate, akí ste čistí (alebo špinaví), keď do nej vlezite a či nosíte pyžamu, sa posteľ môže stať veľmi nechutným miestom a spôsobiť vám zdravotnú ujmu," vysvetľuje doktorka. 

Hygienička odhalila nechutnú pravdu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V tejto súvislosti Ackerleyová radí pravidelne vysávať v okolí postele a prať posteľnú bielizeň pri vysokých teplotách, a to raz týždenne, prinajhoršom raz za štrnásť dní. Okrem toho odporúča meniť si pyžamu každé tri dni. 

Viac o téme: Posteľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu