Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO V hlbokých vodách jazera našli vzácny objav: Jediný komplexne zachovaný exemplár

Vrak plachetnice
Vrak plachetnice (Zdroj: SITA/AP)

ALBANY - V hlbokých vodách jazera Ontário našli 144 rokov starý vrak vzácnej plachetnice. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tím výskumných potápačov.

Tomu by ste snáď ani neverili: Desať najpodivnejších vecí nájdených na dne oceánov

Vrak pred tromi rokmi v hĺbke 107 metrov s použitím sonaru objavili prieskumníci Jim Kennard a Roger Pawlowski. Plachetnicu však preskúmali až tento rok v septembri. Loď sa volala Black Duck (Čierna kačica) a stroskotala pri veternej búrke v auguste 1872. Hoci plne naložená loď išla ku dnu, všetci traja ľudia na palube - kapitán, jeho manželka a člen posádky - sa zachránili.

Podľa Kennarda ide o veľmi vzácny druh plachetnice, ktorá sa používala na prepravu ťažkých nákladov. V historických záznamoch objavil len 12 plachetníc tohto druhu. Pätnásť a pol metra dlhá Black Duck je zrejme jediná, ktorá sa dochovala v celku.

"Tento typ plachetnice je výkonný. Loď nemá byť rýchla, ale musí uniesť ťažký náklad," povedala archeologička Carrie Snowdenová. Podľa Kennarda plachetnica však nebola postavená tak, aby bola schopná čeliť silným nárazom vetra na otvorenom mori.

Začiatkom roku prieskumníci Pawlowski a Kennard spoločne s kolegom Rolandom Stevensom v Ontárijskom jazere objavili poškodenejší vrak nákladnej plachetnice Washington, ktorá sa potopila v roku 1803.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu