Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stará Japonka prezradila tajomstvo ľudskej dlhovekosti: Nie je to iba o jedle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TOKIO - Podľa odborníkov nie je ľudské telo schopné dožiť sa viac ako 120 rokov. Pre niektorých je aj sto rokov veľa a tento vek už považujú za úctyhodný. V japonskej Okinawe však dlhovekosť nie je žiadna rarita. Prečítajte, čo radia miestni ľuďom, ktorí sa chcú dožiť vysokého veku pri plnom zdraví.

Emiko Kinjová, majiteľka a šéfkuchárka reštaurácie v dedine Ogimi, ktorá je známa dlhovekosťou obyvateľov, prezradila médiám, aké životné návyky majú tamojší ľudia. Okinavčania nemajú veľa peňazí, a tak si nemôžu dovoliť liečbu klasickou medicínou. Chorôb sa snažia strániť ako sa len dá. Plytvať jedlom takisto nemôžu, a tak si dopestujú sami to, čo telo potrebuje k zdravému fungovaniu.

Tajomstvo dlhovekosti na Slovensku: Kritický rok 2011, vieme, kde sa dožívame najviac

Nie je to len genetika, ktorá zaručuje, že sa ľudia z Ogimi pomerne bežne dožívajú stovky. Dôležitým predpokladom je ich životný štýl. Okinavčania sú aktívni až do najvyššieho veku, práca je pre nich povinnosťou a telo tak pohybom udržiavajú fit. Súčasne sa udržiavajú aj v mentálnej kondícii - nezanedbávajú medziľudské vzťahy, venujú sa záľubám a každý deň považujú za zmysluplný.

Stará Japonka prezradila tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dôležitým prvkom ich zdravého životného štýlu je tradičná strava a vyhýbanie sa rýchlemu občerstveniu. Na varenie využívajú len sezónne suroviny. Typický obed tvoria napríklad ryby, sladké zemiaky a tofu. Ten zapíjajú zeleným čajom. Kto chce žiť dlho a zdravo, mal byť konzumovať najmä sezónne a lokálne potraviny, radí šéfkuchárka. Samozrejme, strava by mala obsahovať viac zeleniny ako mäsa varovala.

Viac o téme: DlhovekosťJaponskoOkinawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu