Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečný trend na Facebooku: Dievča (13) kvôli nemu zapálilo školu a skončilo v nemocnici

Dievča chcelo zapáliť školu, podpálilo aj seba. Zobraziť galériu (4)
Dievča chcelo zapáliť školu, podpálilo aj seba. (Zdroj: YouTube)

HANOJ - Ako ďaleko by ste zašli, aby ste získali na facebooku milión palcov hore? Pre jedného mladíka z vietnamského Ho Či Minovho Mesta znela odpoveď: Až k vážnemu zraneniu a možnej smrti. Sľúbil totiž, že skočí zo štvrtého podlažia obytného bloku, pokiaľ tento sľub na facebooku nazbiera milión "lajkov", napísal spravodajský server BBC News.

Strašná správa na Facebooku: Množstvo zdesených ľudí, Marka Zuckerberga prehlásili za mŕtveho

Tento incident je len jedným z mnohých spojených s rýchlo sa šíriacim trendom #vietnamnoilalam, teda "mladí Vietnamci urobia, čo sľúbili". Zdá sa, že tento trend spustil práve spomínaný mladík, ktorého meno sa server BBC rozhodol nezverejniť.

V septembri sľúbil, že sa zapáli, ak dostane 40.000 palcov hore. Tento počet rýchlo nazbieral - a tak si za prítomnosti niekoľkých stoviek pubescentov neďaleko vodného kanála v Hočiminovom Meste zapálil kabát, a potom okamžite skočil do vody.

Nebezpečný trend na Facebooku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

O niekoľko dní neskôr ten istý mladík sľúbil, že sa pobodá - a prakticky okamžite za tento sľub nazbieral 88.000 lajkov. Následne zverejnil video, na ktorom je vidieť, ako sa sám bodá do ramena. Oba tieto bláznivé kúsky mu vyniesli 79.000 priaznivcov.

Potom začiatkom októbra trinásťročné dievča na facebook napísalo, že ak dostane 1000 palcov hore, "zapáli školu". Požadovaný počet dosiahlo v priebehu dvoch dní.

V klipe zverejnenom na facebooku, ktorý začali používatelia rýchlo zdieľať, je vidieť, ako polieva benzínom dvere a stoličky pred jednou z učební vo vnútri školy. Dav, ktorý ju pritom pozoroval, sa však rýchlo rozpŕchol, akonáhle sa jej od ohňa chytili aj nohavice. Utrpela popáleniny, s ktorými skončila v nemocnici.

Nebezpečný trend na Facebooku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Tento prípad ešte stále vyšetruje polícia, zatiaľ čo riaditeľ školy žiakov vyzval, aby podobné texty nezverejňovali - a usporiadal pre nich hodinu správneho používania facebooku.

Podľa Do Canh Thina, námestníka riaditeľa Strediska kriminalistického výskumu a vyšetrovania, je tento fenomén "nezdravý a môže viesť k neprirodzenému, velikášskemu a nerozumnému" správaniu. "Podobné činy, kedy sa mladí snažia dosiahnuť 'slávu' za akúkoľvek cenu, sa dramaticky šíria. Ak proti tomuto trendu nezakročíme, môžu ľahko prejsť k zločinnosti," dodal.

Avšak nie všetky podobné kúsky sú potenciálne nebezpečné. Na vietnamskom facebooku sa objavil napríklad mladík, ktorý sľúbil, že sa oblečie ako žena, ak nazbiera 1000 lajkov, a ďalší, ktorý za rovnakú priazeň používateľov sľuboval, že pôjde nahý na motorke.

To sú výzvy, ktoré sa v mnohom podobajú napríklad Ice Bucket Challenge, ktorá pred niekoľkými rokmi bola veľkým hitom internetu a ľudia sa predbiehali, aby si vysypali na hlavu vedro plné ľadových kociek.

Nebezpečný trend na Facebooku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa Dang Thanh Hanga, spolupracovníka Súčasných východoázijských štúdií na univerzite Duisburg-Essen, predstavuje zverejnenie sľubu a jeho splnenie "rýchle posilnenie ega vo virtuálnom priestore". Odvrátenou stranou je podľa neho skutočnosť, že po zverejnení sa dotyčný či dotyčná rýchlo stanú terčom a obeťou kybernetickej šikany.

Napríklad dievčina, ktorá založila oheň v škole, sa neskôr zverila spravodajskému serveru Dat Viet Online, že dostávala vyhrážky, ktoré ju nútili, aby vykonala to, čo sľúbila. Niekoľko ľudí jej dokonca kúpilo benzín, ktorý použila, a hrozili jej bitím, pokiaľ oheň nezaloží.

"Ak by sa tí ľudia pokúsili zo svojho sľubu vycúvať, potom by nielen 'stratili tvár', ale zároveň by čelili vyhrážkam násilia," dodal Dang Thanh Hang. "Nemajú inú možnosť, než urobiť, čo sľúbili. V istom ohľade sú vlastne oni obeťou, uväznenou v neuváženom sľube, ktorým si len koledujú o problémy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu