Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fyzik zverejnil novú hypotézu o vesmíre: Obrovská revolúcia a zničenie Einsteinovej TOP teórie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

AMSTERDAM - Nová hypotéza naznačuje, že temná hmota je len ilúzia a gravitácia je vedľajším účinkom procesov vesmíru - nie tým, čo ich spôsobuje. Holandský teoretický fyzik Erik Verlinde tvrdí, že gravitačné sily pôvodne prisúdené temnej hmote by mohli byť vysvetlené úplne iným spôsobom. Ak by sa jeho domnienka ukázala byť pravdivou, znamenalo by to obrovskú vedeckú revolúciu.

Vysielajú mimozemšťania signály? Astronómovia objavili záhadné impulzy z hlbokého vesmíru

Predpokladá sa, že približne 27 % vesmíru tvorí temná hmota. Nemôžeme ju vidieť, pretože neodráža svetlo, ale vedci veria, že skutočne existuje, pretože svojou gravitáciou pôsobí na veci okolo nej.

Nová hypotéza navrhnutá Erikom Verlindeom hovorí o tom, že naše súčasné predstavy o priestore, čase a gravitácii by mali byť znovu prehodnotené. "Naše zistenia sa drasticky menia a myslím, že sme na prahu vedeckej revolúcie," uviedol vedec z Amsterdamskej univerzity pre holandský spravodajský web NOS.

Verlinde poukazuje na skutočnosť, že vedci sa domnievajú, že vo vesmíre existuje viac gravitácie, ako jej môžu vyprodukovať všetky veci, ktoré môžeme vidieť. Z toho vyvodzujú, že musí existovať aj niečo iné, čo nemôžeme vidieť, ale vyrába to extra gravitáciu, čiže akási temná hmota.

Teoretický fyzik však naznačuje, že gravitácia je len vedľajším účinkom procesov vesmíru a prebytok gravitácie je produkovaný pohybmi subatomárnych častíc. Domnieva sa, že gravitácia je produktom vesmíru, podobne ako teplota.

Jeho teória sa opiera o kvantovú mechaniku, odvetvie fyziky, ktorá sa zaoberá interakciou elementárnych častíc. Doteraz sa jej však nepodarilo plne spolupracovať s Einsteinovou teóriou relativity, ktorá v súčasnosti predstavuje najlepší opis toho, ako gravitácia funguje.

"Máme dôkazy, že tento nový pohľad na gravitáciu vlastne súhlasí s pozorovaniami. Ako sa zdá, gravitácia sa jednoducho nespráva tak, ako Einsteinova teória predpovedá," tvrdí Verlinde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu