Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci prišli s bombastickou správou: Najúžasnejšia sci-fi predstava je možno mrazivo skutočná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Veríte, že existuje svet, ktorý je prepojený s tým naším bez toho, aby sme ho videli, počuli a dokázali sa ho dotknúť? Predstava, ktorá už desaťročia fascinuje nielen odborníkov, ale aj filmárov a spisovateľov, sa dočkala vedeckého uznania.

Podľa Howarda Wisemana z austrálskej Griffith University paralelný vesmír naozaj existuje. Wiseman so svojím tímom vytvoril novú revolučnú teóriu, z ktorej vyplýva, že v rovnakom čase a priestore, ako je ten náš, jestvuje ešte niekoľko ďalších vesmírov, ktoré na seba dokážu pôsobiť na kvantovej úrovni. Teória bola publikovaná v odbornom magazíne Physical Review X.

Fyzik zverejnil novú hypotézu o vesmíre: Obrovská revolúcia a zničenie Einsteinovej TOP teórie?

Prvý, kto v roku 1950 prišiel s myšlienkou, že existuje niekoľko navzájom prepojených vesmírov, bol Michael Hall. Niektorí už odborníci predtým predpokladali, že paralelné vesmíry síce existujú súčasne s tým naším, ale v akomsi oddelenom priestore. Nová teória hovorí, že sa tieto svety dokážu navzájom ovplyvňovať.

Paralelné vesmíry si podľa vedcov možno predstaviť ako balíček prekrývajúcich sa kariet. Vo všetkých mohla nastať rovnaká udalosť, ale s rôznym výsledkom. Každá karta má svoj rub aj líc. Kritici však teórii paralelných vesmírov vyčítajú viaceré nedostatky. Podľa nich nie je ich vplyv na našu Zem dokázateľný a niektorí teóriu aj naďalej považujú za nezmysel. Ak by však v sebe táto teória niesla zárodok pravdy, možno by v budúcnosti bola realizovateľná aj predstava cestovania v čase.

Vedci prišli s bombastickou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Paralelný vesmír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu