Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký test detských autosedačiek: Na trhu sú štyri sedačky, ktoré pri náraze zlyhali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN – Ani v autosedačke nemusí byť vaše dieťa počas nehody v bezpečí. Ako vyplynulo z testu autosedačiek, nie každá je rovnako spoľahlivá. Odborníci vybrali štyri, ktorých spoľahlivosť je pri náraze relatívne nízka.

Výsledky testov hovoria jasne – drahá sa ešte nemusí rovnať aj dobrá. Najnovším testom Stiftung Warentest prešlo až 366 detských autosedačiek, z ktorých odborníci vybrali najlepšie aj najhoršie. Keďže dieťa je najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, ich bezpečnosť je na prvom mieste.

Dievčatko zázračne prežilo 14 hodín vo vraku auta: Policajtov k nemu doviedol záhadný hlas!

Medzi sedadlami pre deti od 9 do 36 kilogramov bola ako nízko spoľahlivá hodnotená sedačka značky Recaro Optia Isofix s predajnou cenou okolo 370 eur, ktorá sa pri čelnom náraze vymrštila. Výrobca bol o probléme informovaný a vysvetlil ho chybnou šaržou základne Isofix.

Problémom môžu byť aj ramenné vypchávky

So zlým výsledkom uspeli aj iné dva modely – sedačka Nuna Rebl pre deti do výšky 105 centimetrov, ktorej cena na trhu sa pohybuje okolo 550 eur. V nárazových testoch sedačka zlyhala, píše Bild.de.

Testom tiež neprešla autosedačka Dione Radian pre deti do hmotnosti 25 kilogramov. Dôvodom boli príliš priliehavé ramenné vypchávky a takisto fakt, že autosedačka narážala na predné sedadlo.

Tipy na kvalitné autosedačky nájdete aj na Ipark.sk.

Veľký test detských autosedačiek:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Uspeli aj lacnejšie modely

Testerov prekvapilo, že aj niektoré z lacnejších autosedačiek boli dobré. Napríklad sedačka Nania Befix SP s operadlom za 49 eur získala celkové skóre 2,3. Je však určená pre o niečo staršie deti, od troch do 12 rokov.

Rodičia ale nemusia zúfať, pretože nájsť kvalitnú autosedačku nie je nemožné – existuje až 51 typov autosedačiek v rôznych kategóriách. Líšia sa veľkosťou, nastavením sedadiel, alebo jednoducho tým, že sú určené pre deti iných vekových skupín – odborníci dokázali vybrať až 43 sedačiek, ktoré testom prešli s označením „dobrá“.

 

Viac o téme: Test autosedačiek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu