Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO mu zmenilo cez noc život: Chudobný mladík (18) sa takto dostal z ulice do sveta celebrít

Aršad Chan mal pravdepodobne veľké šťastie.
Aršad Chan mal pravdepodobne veľké šťastie. (Zdroj: instagram/Jiah Ali)

ISLAMABAD - Fešnému pakistanskému predavačovi čaju sa cez noc zmenil život, keď jeho fotografia obletela svet a dobyla internet. Tisíce ľudí zrejme podľahli jeho modrým očiam, a snímku tak okamžite zdieľali na twitteri. O pár dní neskôr dostal mladík prvú ponuku práce od modelingovej agentúry.

Čin sýrskeho utečenca obdivuje celý svet: FOTO, ako neveste pomohol zachrániť svadbu

Osemnásťročného Aršada Chána odfotila v nedeľu na pakistanskom trhovisku fotografka Javiera Aliová. Muž nevlastní mobilný telefón a nevie ani čítať. Kým sa jeho fotografia stala hitom, o sociálnych sieťach Twitter a Instagram nikdy nepočul.

"Bolo to naozaj veľké prekvapenie," povedal mladý predavač agentúre AFP. "Vedel som, že som pohľadný, ale keď ste chudobný, nič nezmôžete". Snímka vraj zmenila spôsob, akým nahliada na svet.

Avšak v krajine, kde ženy už dlho bojujú za svoje práva a málokedy na verejnosti dávajú najavo svoje city, nabrala verejná debata rýchlo nový smer. Ľudia si začali klásť otázku, čo to prinesie, keď budú všetci na mladého muža pozerať len ako na niečo krásne.

"Sme zvyknutí na to, že sa také veci dejú ženám, je ale celkom nepríjemné, keď sa to stane chlapcovi," povedala feministická novinárka Bina Šáhová. "Len pretože sa ľudia nudia, neoprávňuje ich to hrať sa takto s ľudským životom," dodala. Novinárka Maria Amírová mala podobnú reakciu. "Obrátený sexizmus je stále sexizmus," napísala.

Iní naopak narážali na absurditu celej situácie. Vadilo im, že ľudia sú fascinovaní tým, že niekto z takých biednych podmienok môže vyzerať dobre.

Svetlá pleť a modré oči, ako má Chán, sú charakteristické pre Paštunov, etnikum žijúce vo východnom Afganistane a v Pakistane. Briti v koloniálnej ére Paštunov považovali za ideálnych bojovníkov. Možno aj preto je fotografia pre niektorých Pakistancov takou citlivou témou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu