Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muži, nové zistenie vedcov vás nepoteší: DÔKAZ o tom, že ženy majú výkonnejší mozog

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LOUGHBOROUGH - Na ženskú únavu už vedci poznajú ten najlepší liek. Ak vaše ponosy o nedostatku energie doteraz považovali drahé polovičky za výhovorky, oporou a argumentom pre vás budú názory vedcov. Že ste ráno zaspali do práce? No a čo! Vysvetlite vášmu šéfovi, že je to dobrý signál o vašej duševnej výkonnosti.

Vedci tvrdia, že ženy potrebujú viac spánku ako muži, pretože ich mozgy jednoducho pracujú zložitejšie. „U žien je nedostatok spánku spojený s vysokou úrovňou psychickej úzkosti a nepriateľských pocitov, depresiou a hnevom. U mužov však rovnaké pocity pri spánkovom deficite neboli dokázané,“ ozrejmil Jim Horne, profesor z  Loughboroughskej univerzity v Anglicku britským médiám.

Prekliatie 21. storočia: TÚTO vec rozhodne nepodceňujte, môže mať vážne následky pre zdravie

Odporúčaných osem hodín spánku nemusí sedieť každému, spresnili vedci. Väčšine ľudí stačí na normálne denné fungovanie len sedem hodín spánku. Ako však dodal profesor Horne, ženské mozgy sa od mužských odlišujú a pracujú komplexnejšie. Preto potrebujú o niečo viac spánku.

Ženský spánok je citlivý

Napriek tomu, že ženy potrebujú viac spánku, neraz im práve ten chýba, čo je spôsobené viacerými faktormi. Mnohé zo žien sa sťažujú na poruchy spánku počas tehotenstva, keď sa v ich tele pohybuje plod alebo pri nadváhe. Za bezsenné noci môže aj menopauza, keď ženy bojujú s návalmi horúčavy. Veľmi často môžu za nespavosť aj osobné problémy a obavy.

Odborníci na zdravý spánok odporúčajú ľuďom s poruchami spánku pravidelne cvičiť, vyhýbať sa v nočných hodinách kofeínovým nápojom či alkoholu a snažiť sa dodržiavať zdravú spánkovú hygienu v podobe zabezpečenia optimálneho prostredia na spanie.

Muži, nové zistenie vedcov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: MozogSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu