Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový rekord kvantovej teleportácie: Vedcom sa podarila úžasná vec, veľký pokrok pre budúcnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia.org)

CALGARY - A je to tu! Nový rekord pre kvantovú teleportáciu je na svete a kvantová komunikačná sieť, ktoré sa môže tiahnuť medzi mestami je opäť o krok bližšie k realite. Schopnosť teleportácie na dlhé vzdialenosti je kľúčovým krokom k výmene kvantových kryptografických kľúčov pre kódovanie dát posielaných cez optické vlákna.

Vedci sú na prahu novej éry: Rozložíme človeka na atómy a potom ho znova privedieme k životu

Kvantová teleportácia je jav, pri ktorom kvantové stavy jednej častice môžu byť prevedené na iné, vzdialené častice, bez toho, aby niečo medzi nimi fyzicky cestovalo. Opiera sa o vlastnosť nazvanú previazanie, resp. prepletenie, vďaka ktorej môžu častice zdieľať spoločnú väzbu neprieč priestorom bez ohľadu na vzdialenosť medzi nimi.

Pri prvých experimentálnych teleportáciách realizovaných v roku 1997 boli častice na rovnakej optickej lavici v rovnakom laboratóriu. Išlo o vzdialenosť len niekoľko desiatok centimetrov. Postupom času, ale vedci napredovali a v roku 2012 skupina vedená Antonom Zeilingerom na univerzite vo Viedni dosiahla teleportáciu na viac ako 143 kilometrov vo voľnom priestore medzi dvomi Kanárskymi ostrovmi. Problémom však zostávalo, ako to urobiť, aby to fungovalo aj pri kvantovej sieti v rámci mesta, kde je voľný priestor veľmi ťažko nájsť.

Teraz však Wolfgang Tittel spolu so svojimi kolegami z University of Calgary v kanadskej Alberte prišli na to, ako by sa to mohlo podariť, a to pomocou súčasnej optickej siete, ktorá nie je využívaná pre pravidelnú komunikáciu. "Dokázali sme, že to bude fungovať v rámci metropolitnej siete z optických vlákien, vyše 6,2 kilometrov vzdušnou čiarou," vyjadril sa Tittel na margo vydareného pokusu.

Podľa Johannesa Koflera z Inštitútu kvantovej optiky Maxa Plancka v Mníchove sú takéto pokusy míľnikmi na ceste k dlhodobému cieľu, akým je vybudovanie optického kvantového internetu spájajúceho veľké mestá.

Kvantová teleportácia teda neslúži na zistenie, ako by sa dali premiestňovať ľudia z miesta na miesto bez použitia nejakých dopravných prostriedkov, ale na prenos fotónov, čo môže viesť k vytvorenie superrýchlych kvantových počítačov a aj k rýchlejšiemu prenosu informácií. V budúcnosti ich možno budeme posielať zo Zeme na družice vo vesmíre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu