Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skutočná celebrita: Rekordman Martin spríjemňoval Slovákom večery, tajomstvo úspechu v Dueli!

Výherca a rekordman Martin Valach Zobraziť galériu (4)
Výherca a rekordman Martin Valach (Zdroj: Foto: repro foto RTVS )

BRATISLAVA - Minulý týždeň sme vás informovali o rekordnej výhre v súťaži DUEL, ktorú každý pracovný deň vysiela Rozhlas a televízia Slovenska. Súťažiaci Martin sa v relácii objavil 24 – krát a domov si odniesol neuveriteľných 16 000 eur. Krásnu sumu získal na základe vlastných vedomostí. O pocitoch zo súťaže sa s nami víťaz podelil.

Prečo sa do súťaže prihlásil, vie úplne presne. Nepredchádzali tomu žiadne veľké prípravy, ako by niekto mohol očakávať. Nešlo ani o žiadne dlhé premýšľanie, či áno alebo nie. "Do súťaže som sa prihlásil na naliehanie môjho otca," priznal Martin. Otec sa teda stal hlavným iniciátorom jeho účasti. DUEL vraj sledovali pravidelne a pri súťažných otázkach sa mu väčšinou darilo správne odpovedať. "Nakoniec som sa teda nechal prehovoriť a prihlásil som sa," prezradil.

Skutočná celebrita: Rekordman Martin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Topky.sk)

Ako sám priznal, nikdy pred tým sa žiadnej vedomostnej súťaže nezúčastnil. Bolo to teda po prvýkrát a hneď s tak úžasným výsledkom. Jeho ciele neboli veľké. Nemal veľké oči a ako sa zdá, vyplatilo sa to. V prvej hre si zaumienil, že by mohol docieliť aspoň 100 eur, to sa mu podarilo. V priebehu nasledujúcich kôl sa držal svojej zásady a opatrnosť bola jeho najdôležitejšou zbraňou. "Snažil som sa hrať čo najrozumnejšie, čo najlepšie odhadovať súperov a nevsádzať zbytočne veľké sumy pri témach, v ktorých som nebol celkom doma."

Skutočná celebrita: Rekordman Martin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Topky.sk)

Pred tým, ako Martin do súťaže prišiel, bolo rekordom v DUELI dosiahnutých 17 kôl. Asi ako každý hráč, ktorý sa rozhodol do súťaže vstúpiť, aj on tieto informácie ovládal. Nenahováral si však nič a držal sa pri zemi. Myšlienka na pokorenie dovtedajšieho rekordu prišla až keď sa dostal do 16-teho kola. Sám pred sebou si priznal, že by sa mu mohlo podariť prekonať ho a stať sa najlepším.

Získavanie vedomostí je celoživotná záležitosť

Asi každého zaujíma, kde Martin získal toľko vedomostí a ako je možné, že má v hlave toľko informácií. Študoval na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, biológiu a geografiu, následne nato absolvoval doktorandské štúdium environmentalistiky. "Tieto vedy sú veľmi rozsiahle a skrývajú množstvo súvislostí, práve tie sú na nich najzaujímavejšie," vysvetlil Martin. Po štúdiu nejaký čas pôsobil ako učiteľ. Ako priznal, aj tam sa na neho informácie neustálym opakovaním lepili.

Je to stále ale málo nato, aby dokázal mať taký prehľad a svojim vysvetlením potvrdil to, že je treba sa neustále vzdelávať. "Kedysi som veľmi veľa čítal, či už rôzne populárno-vedecké časopisy, knihy o prírode, o rôznych objaviteľoch, moreplavcoch, polárnych bádateľoch. Rád som si prečítal aj niečo o autách, lietadlách, o histórii, ale najviac ma bavilo čítať o prírode," rozrozprával sa výherca.

Skutočná celebrita: Rekordman Martin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Martin Valach )

Príroda sa stala jeho súčasťou a aj dnes je jeho najväčšou záľubou. Čítaniu sa venuje už menej. Vedomosti a poznatky mu ale v hlave ostali, veľakrát si to potvrdí pri pozeraní dokumentov alebo rôznych článkov. Rád sa rozpráva so svojimi priateľmi, kolegami alebo doma s rodinou. To sú tiež alternatívy vzdelávania sa. "Tie témy sú naozaj široké a človek sa dozvie veľmi veľa, keď tých druhých pozorne počúva," ukončil Martin. 

K otázke osláv nám Martin povedal dvojslovnú krátku odpoveď. "Bolo veselo." Dve slová, ktoré prezrádzajú, že veselica stála zato.  Ako plánuje s výhrou naložiť, nám nechcel nový rekordman prezradiť. "Nejaké plány už v hlave mám, ale nebudem ich konkretizovať. Každopádne mi táto výhra veľmi pomohla a budem sa snažiť naložiť s ňou čo najrozumnejšie," povedal Martin a dodal: "Samozrejme, už som si doprial aj zopár maličkostí navyše."

Viac o téme: RozhovorRekordHraVíťaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu