Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci prvýkrát teleportovali častice zo Zeme do vesmíru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Čínski vedci minulý týždeň prvýkrát preniesli pomocou takzvanej kvantovej teleportácie stav častice z povrchu Zeme na obežnú dráhu. Vďaka kvantovej previazanosti častíc sa im podarilo premiestniť vlastnosti fotónu na párový fotón na satelite Micius. Nejde však o faktický prenos častice, ale iba o prenos informácie o jej stave. Previazaná častica následne tento stav prevezme a v podstate sa stáva pôvodnou časticou, napísal server MIT Technology Review.

Mimoriadny úspech vedcov: Objav, ktorý môže pomôcť odpovedať na dôležitú otázku ľudstva

Čínsky úspech môže mať rozsiahle následky na oblasť výpočtovej techniky a šifrovanie dát, avšak šifrovanie komunikácie za pomoci týchto technológií je stále veľmi ďaleko, napísal technický web Gizmodo. Vedci sa napriek tomu chvália, že ich pokus je "kľúčovým posunom smerom ku kvantovému internetu v globálnom meradle".

Experimenty s teleportáciou na základe kvantovej previazanosti sa vykonávajú už dlhší čas, pri tom najnovšom však minulý pondelok komunikácia prebehla na suverénne najväčšiu vzdialenosť, navyše sa prvýkrát neuskutočnila medzi dvoma miestami na povrchu Zeme. Satelit Micius, vysoko citlivý fotónový prijímač vypustený do vesmíru vlani v auguste, sa od vedeckej základne v Tibete pohybuje vo vzdialenosti medzi 500 a 1400 kilometrami.

Kvantová previazanosť častíc spôsobuje, že úkony vykonané jednou časticou okamžite ovplyvnia správanie druhej. Teoreticky môže tento princíp fungovať na neobmedzenú vzdialenosť, avšak ide o stav veľmi krehký, pretože fotóny sa vzájomne ovplyvňujú s inými časticami v ovzduší či v optických kábloch.

Kvantové objekty - ako napríklad fotóny - sa stanú previazanými, ak vzniknú v rovnakom bode v čase a v priestore a teda zdieľajú rovnakú existenciu. Jednotlivé častice svetla sa môžu rozdeliť do dvoch previazaných častíc, ak sú napríklad vystavené pôsobeniu špeciálneho laserového lúča vyslaného cez určitý druh kryštálu.

Čínskym vedcom sa najskôr minulý mesiac podarilo previazať častice na rekordnú vzdialenosť stoviek kilometrov. Pri experimente potom vytvárali páry previazaných fotónov rýchlosťou asi 4000 za sekundu, pričom jeden fotón vždy odoslali na satelit Micius a druhý z páru zostal na základni.

Nakoniec vedci zmerali fotóny na Zemi a na obežnej dráhe, aby sa uistili, že previazanosť trvá. Po dobu 32 dní potom odosielali na obežnú dráhu milióny fotónov a úspešný prenos stavu zaznamenali v 911 prípadoch.

"V našom experimente sa teleportuje kvantový stav polarizácie jednotlivého fotónu," opisuje článok publikovaný na webe arxiv.org. "Hlásime prvú úspešnú kvantovú teleportáciu nezávislých jednofotonových qubitov (jednotiek kvantových informácií) z pozemského observatória na satelit na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme prostredníctvom prenosového kanála s dĺžkou až 1400 kilometrov," oznámil po experimente čínsky tím.

Viac o téme: RekordVesmírČasticaFotónTeleportácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu