Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako prežiť, ak vás chcú utopiť: Člen Navy Seal prezradil triky, ktoré vás zachránia pred smrťou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Bývalý člen elitnej americkej špeciálnej jednotky Navy Seal vydal knihu, ktorá obsahuje sto návodov, ako uniknúť pred prenasledovaním či zo zajatia. Jedným z nich je aj spôsob, ako sa vyhnúť utopeniu, keď vás hodia do vody so zviazanými rukami. Na prvý pohľad bezvýchodisková situácia ponúka viacero spôsobov, ako sa vyvinutím istého úsilia udržať pri živote.

Návod, ako prežiť teroristický útok v úlohe rukojemníka: Dodržujte týchto 15 pravidiel

Clint Emerson, ktorý slúžil v americkom námorníctve 20 rokov, uviedol, že najlepšia šanca na prežitie vo vode je kontrolované dýchanie. Pľúca by mali byť plné vzduchu, aby telo plávalo lepšie. Preto odporúča hlboké nádychy a rýchle výdychy. Taktiež ľuďom radí, aby nepodliehali panike. "Panika môže viesť k hyperventilácii, čo je nepriateľ číslo jeden v boji o prežitie," dodal.

Jednou z metód, ako sa podľa Emersona neutopiť pri hodení do vody so zviazanými rukami, je zvoliť ponorenie a poskakovanie. V plytkých jazerách, či bazénoch sa dá odrážať od dna, prípadne podlahy, a dostať sa tak na hladinu kvôli nádychu. Potom postupne vydýchnuť a klesať smerom k ďalšiu odrazu (Obrázok č. 1).

Ako prežiť, ak vás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/CBN, Clint Emerson)

Keď ležíte vo vode tvárou nadol, treba využívať nohy a spätné výkopy na to, aby sa vám podarilo dostať hlavu nad hladinu a nadýchnuť sa. Ak sú ruky za chrbtom, hlava sa dostáva ľahšie nad úroveň vody (č. 2) . Takýmto spôsobom sa dá telo aj uviesť do pohybu (č. 3)

Táto metóda sa však nedá uplatniť napríklad v rozbúrenom mori, preto v takých prípadoch treba vsadiť na rotáciu tela a po nádychu sa hýbať smerom vpred (č. 4).

Emerson odhalil svoje techniky prežitia v knihe s nie práve najkratším názvom "100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture and Surviving Any Dangerous Situation", ktorá je vlastne sprievodcom, ako uniknúť prenasledovateľom, vyhnúť sa zajatiu a prežiť akúkoľvek nebezpečnú situáciu.

Ako prežiť, ak vás
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/CBN, Clint Emerson)

Obsahuje aj návod, ako sa vyslobodiť, ak máte ruky zviazané sťahovacou páskou. Kriminálnici ich totiž využívajú veľmi často, keďže sú lacné a dajú sa kúpiť v každom železiarstve, či obchode s podobným tovarom.

Prirodzený inštinkt človeku velí, aby sa pokúsil z plastových pásov vykrútiť. Hýbe preto zápästiami, ale to mu len spôsobuje bolesť a zárezy na koži, čo má za následok zhoršenie stavu. Účinný spôsob, ako sa vymaniť z takýchto pút, je v podstate veľmi jednoduchý. Treba zdvihnúť spojené ruky čo najvyššie nad hlavu a pri rýchlom pohybe nadol, ťahať ruky od seba a snažiť sa pásku roztrhnúť.

Clint Emerson
Zobraziť galériu (4)
Clint Emerson  (Zdroj: YouTube/CBN, Clint Emerson)

Netreba však zabúdať na to, že jeden pokus možno stačiť nebude, hoci ide skôr o využitie hybnosti a svalov rúk, ako nejakej brutálnej sily. Dôležité je poukázať aj na to, že ani takýto manéver nie je úplne bezbolestný. Technika tiež zanechá zápästie odreté a poškriabané, ale je to len malá cena za vytúžené vyslobodenie, informoval portál MailOnline.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu