Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najničivejší hmyz modernej doby spôsobil katastrofu: Milióny stromov odsúdil na zánik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

CHICAGO - Skip Kincaid má ťažkú ​​úlohu: musí vyrúbať takmer všetky jasene v meste. Napadol ich totiž úplne nepatrný ázijský hmyz, ktorý už na severoamerickom kontinente zlikvidoval milióny stromov, píše agentúra AFP. Tento chrobáčik, ktorý nie je väčší ako drobná minca, sa zameral na jasene, veľmi rozšírené na Stredozápade, kde dokážu odolávať krutým zimám.

Monika v kúpeľni zabila podivného komára: Prenáša vírus ťahyňa prvýkrát objavený na Slovensku

Chrobáčik s vedeckým názvom Agrilus planipennis pochádza z východnej Ázie a teraz doputoval až do St. Louis v centrálnej časti Spojených štátov. V tomto meste tvoria jasene 17 percent všetkých stromov. To predstavuje asi 14-tisíc stromov, ktoré bude musieť Skip Kincaid, zodpovedný za lesné hospodárstvo v St. Louis, v nadchádzajúcich dvoch rokoch vyrúbať, aby sa zastavilo šírenie hmyzu. Zmizne tak každý piaty strom. A vyrúbanie jaseňov zmení vzhľad mesta na celú jednu generáciu.

Vedci síce objavili prostriedok na báze pesticídov, ktorý sa aplikuje každý druhý rok. Avšak pre St. Louis je to príliš drahé, vysvetľuje Kincaid. Kincaid odhadol cenu každého stromu na základe jeho prínosu najmä pokiaľ ide o stekanie povrchovej vody alebo znižovanie energetických nákladov vďaka tieňu, ktorý ponúka. "Ak jaseň vytvorí ročne prínos v cene 42 až 75 dolárov (cca 37 až 66 eur), nemôžeme takéto náklady zdôvodniť," uvádza. Nemáme inú možnosť, ako stromy vyrúbať, dodáva.

Najničivejší hmyz modernej doby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia/USDA)

Agrilus planipennis sa do Spojených štátov dostal v roku 2002 pri transporte tovaru a zachvátil 26 štátov. Americkí lesníci ho označujú za najničivejší lesný hmyz modernej doby v Severnej Amerike. "Ak chrobák napadne jaseň, je prakticky na 100 percent isté, že strom zahynie," vysvetľuje zástupca americkej lesnej služby Noel Schneeberger.

Úrady sa pokúšali dať stromy do karantény, aby zabránili nákaze. To však bolo márne. Podľa vedcov, ktorí nevedeli chrobáka identifikovať, keď sa dostal na severoamerické územie, hmyzu podľahlo už 30 miliónov stromov. V skutočnosti boli experti spočiatku veľmi prekvapení, keď zistili, že Agrilus planipennis je vo východnej Ázii pomerne neškodný.

Vo svojom pôvodnom prostredí útočí tento hmyz zrejme len na choré alebo umierajúce stromy. V Ázii majú zdravé jasene zrejme prirodzenú schopnosť rezistencie, ktorú väčšina severoamerických jaseňov nemá.

Najničivejší hmyz modernej doby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia/ Forest Service, USDA)

V Severnej Amerike sú škody značné: hmyz prenikne do jaseňa, kde si vytvorí chodby narušujúce prísun vody a výživných látok. Strom umiera, väčšinou v necelých piatich rokoch, hladom.

Od zanesenia hmyzu pred 14 rokmi sa však vedcom podarilo dosiahnuť pokrok. Špecialisti súdia, že v mestách ťažko zasiahnuté stromy musia byť zabité, zatiaľ čo zdravé jasene môžu byť liečené s pomocou pesticídov. Pre lesy, kde by bolo potrebné liečiť príliš veľa jaseňov, sa vedci snažia nájsť najlepší prostriedok, ako by stromy mohli s hmyzom žiť.

V Číne našli experti malé parazity schopné zredukovať prítomnosť hmyzu o 50 až 90 percent. Americkí bádatelia začali týchto prirodzených predátorov vypúšťať do lesov a študujú ich schopnosť hmyz ničiť. Môže však trvať niekoľko desaťročí, možno aj sto rokov, než toto parazity dokážu, varuje profesor Wisconsinskej univerzity Richard Hauer. Druhou cestou môže byť prinútiť jasene, aby samy produkovali látky nevyhnutné k usmrteniu hmyzu, ako to zrejme robia jasene v Ázii.

Kincaid súdi, že príliš veľa stromov jedného druhu v jednom meste nie je dobré. "Žijeme vo svete, kde každoročne čelíme novému škodlivému druhu. Preto je dôležitá druhová rozmanitosť. Keby to tak bolo, nemuseli by sme vyrúbať 17 percent stromov v našich uliciach," zdôrazňuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu