Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda chce dať sexpriemyslu v Thajsku stopku: Prostitútky sa búria, biznis vynáša

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANGKOK - Thajsko je okrem krásnych pláží známe aj "rozvinutým" sexuálnym priemysel. V ostatných dňoch sa ocitol pod paľbou kritiky ministerstva cestovného ruchu. Krajinu chce zbaviť všadeprítomných nevestincov a sex v uliciach chce zakázať. Polícia je v plnom nasadení.

Zdá sa, že poskytovatelia sexuálnych služieb v Bangkoku majú hlavy v smútku. Úrady totiž vyhlásili vojnu "sexturizmu". V Thajsku prevažuje budhistické náboženstvo, žijú tam konzervatívni ľudia. Pre krajinu je ale typický rozvinutý sexuálny priemysel, a to predovšetkým v "obšťastňovaní" turistov. Hordy sa ich do krajiny hrnú práve kvôli go-go barom a masážnym salónom. 

Namiesto sexu kultúra

Vláda chce presadiť myšlienku, aby do krajiny chodili turisti kvôli kultúrnym pamiatkam a nie sexu. "Chceme, aby Thajsko hovorilo o kvalite cestovného ruchu. Chceme, aby sa sexuálny priemysel vytratil," cituje agentúra Reuters Kobkarna Wattanavrangkula, ministra cestovného ruchu.

Vláda chce dať sexpriemyslu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prostitúcia je v Thajsku nezákonná, ale zákon je takmer vždy ignorovaný. Odborníci hovoria, že krajinu bude sexpriemyslu ťažké zbaviť, pretože je hlboko zakorenený. Kompetentní tam chcú pritiahnuť viac bohatých a ženám pomôcť nájsť si inú prácu. 

Zdroj príjmov?

Niet pochýb, že tento sektor vytvára veľké množstvo príjmov. Neexistujú ale žiadne vládne odhady, ktoré by hovorili o tom, koľko z príjmov z cestovného ruchu pochádza zo sexpriemyslu. 

Vláda chce dať sexpriemyslu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V roku 2014 bolo podľa UNAIDS v Thajsku približne 123.530 prostitútok, v susednej Kambodži je ich pre porovnanie 37.000. Minulý mesiac polícia zasahovala v desiatkach bordelov vo veľkých mestách, išlo o bežnú operáciu. Polícia uviedla, že hľadali maloleté, ktoré často zneužívajú, a migrantky s nelegálnym pobytom. Zatvorili len jeden podnik. 

Rýchle peniaze

Mnoho prostitútok pochádza z chudobného severovýchodu, predávajú svoje telá, lebo to vidia ako jedinú šancu dostať sa z chudoby. "Nikto nechce pracovať v tomto odbore, ale sú to rýchlo a jednoducho zarobené peniaze," povedala nemenovaná bývalá prostitútka agentúre. Dodala, že predávať sa začala, keď mala 19 rokov.  Za noc dokázala zarobiť 5000 bahtov (128,5 eur), čo je takmer 20-násobok minimálnej mzdy, ktorá predstavuje 300 bahtov za deň (7,70 eur).

 

  

Viac o téme: ThajskoBangkok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu