Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Astronómovia odhalili ďalšie tajomstvo vesmíru: Do neznáma sa rútime ešte rýchlejšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Čo sa nachádza za vesmírom, to si netrúfa hádať ani odborník s najväčšou fantáziou. Vedci sú však čoraz bližšie k odhaleniu jednej z najväčších záhad vesmíru, ktorá je podstatou samotného stvorenia.

Vedci pracujúci s Hubblovým teleskopom zistili, že vesmír sa rozpína o päť až deväť percent rýchlejšie ako si doteraz mysleli. Na objav prišiel tím vedený držiteľom Nobelovej ceny Adamom Reissom, ktorý skúmal pulzujúce hviezdy, známe ako cefeidy. Keď odborníci porovnávali pozorovaný jas týchto hviezd s ich skutočným jasom, mohli odvodzovať vzdialenosť hviezd od supernov v nedozerných galaxiách. Tieto vzdialenosti boli následne porovnané s rozpätím svetla vo vzťahu k ustupujúcim galaxiám, aby mohli astronómovia zistiť, ako sa vesmír rozširuje.

Miliardár chce zachraňovať Zem: Prevratné riešenie, ktoré má spasiť našu planétu

Prvýkrát zachytil rozpínanie vesmíru Edwin Hubble v roku 1929. Nová hodnota rýchlosti rozpínania však prekonáva pôvodných 73,2 megaparsekov (1 megaparsek = 3,26 milióna svetelných rokov) vzdialenosti od Zeme. Za zrýchleným rozširovaním vesmíru zrejme stojí temná vesmírna hmota alebo tmavé žiarenie, ktorého subatomárne častice dosahujú takmer rýchlosť svetla mohli pomýliť predchádzajúce výpočty.

„Prekvapivé zistenie môže byť dôležitým bodom k pochopeniu tajomstva vesmíru, ktoré tvorí 95 percent všetkého,“ uviedol pre médiá Reiss na margo záhadnej temnej hmoty.

Astronómovia odhalili ďalšie tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Rozpínanie vesmíru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu