Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Planéta Zem trhá teplotné rekordy: Toto sa ešte nikdy predtým nestalo, varujú odborníci

Vývoj teplôt v apríli podľa NASA. Zobraziť galériu (2)
Vývoj teplôt v apríli podľa NASA. (Zdroj: NOAA, NASA)

WASHINGTON - Priemerné aprílové teploty na planéte Zem boli tento rok vôbec najvyššie, aké kedy zaznamenali meteorológovia v priebehu štvrtého mesiaca roka. Podľa správy amerického Národného úradu pre ovzdušie a oceány (NOAA) sa apríl stal už dvanástym mesiacom v rade, ktorý prekonal teplotný rekord pre svoje obdobie, čo sa doteraz nikdy nestalo.

Globálny teplotný rekord už 11. mesiac v rade: Prídu ďalšie extrémy, tvrdia slovenskí experti!

V priebehu tohtoročného apríla bol teplotný priemer 14,8 stupňa Celzia, čo je o 1,1 stupňa viac ako aprílový priemer za celé 20. storočie. Touto hodnotou sa stal vôbec najteplejším aprílom od začiatku meraní v roku 1880.

Rovnako prvé štyri mesiace tohto roka boli najteplejšou prvou tretinou roka v meranej histórii, keď s teplotou 13,8 stupňa prevyšujú minuloročné prvé štyri mesiace o 0,3 stupňa a priemer celého minulého storočia o viac ako 1,1 stupňa.

Planéta Zem trhá teplotné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NOAA, NASA)

Otepľovanie planéty, za ktoré je podľa vedcov do značnej miery zodpovedné ľudstvo, malo podľa NOAA vplyv aj na menšie množstvo snehu, ktoré bolo v apríli na severnej pologuli najmenšie za posledných 50 rokov.

Osobitne teplé oblasti sa vyskytli v častiach Ruska, Aljašky, Južnej Ameriky a Ázie. Nezvyčajnú zimu zasa zaznamenali na severovýchode Kanady a juhu Južnej Ameriky.

Viac o téme: RekordOtepľovanieNOAA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu