Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dramatická správa o stave Zeme: Historicky najhoršie výsledky za minulý rok, horúčka stúpa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Celosvetová teplota rastie, oceány musia absorbovať rekordné množstvo tepla a zásoby podzemnej vody sú na historicky najnižšej úrovni. Tieto zmeny okrem iného negatívne ovplyvňujú populácie zvierat a prispievajú k šíreniu toxických morských rias. Také sú závery zverejnenej výročnej správy amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie (NOAA) o stave klímy na planéte za minulý rok.

NASA potvrdila, že sa s našou planétou niečo deje: Buďte pripravení na iné počasie

"Čas zavolať lekára bol už pred rokmi. Topíme sa v mnohých príznakoch choroby," popísal agentúre AP situáciu planéty šéf tímu monitorujúceho v NOAA klímu Deke Arndt. "Horúčka Zeme stúpa," doplnil ho ďalší spoluautor štúdie Gregory Johnson.

Správa sa venuje 50 rôznym klimatickým aspektom, z ktorých medzi tie najviac citeľné patria rastúce teploty. Rad štátov vrátane Ruska a Číny zaznamenal vlani vôbec najteplejší rok v histórii, napríklad Južná Afrika namerala vôbec najvyššiu teplotu, ktorá bola na Zemi zaznamenaná počas októbra - 48,4 stupňa Celzia.

Dramatická správa o stave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: climate.gov)

Veľká väčšina (cca 93 percent) tepelnej energie, ktorú v ovzduší zachytávajú častice skleníkových plynov, putuje podľa správy priamo do oceánov, ktorých teploty sú rekordne vysoké ako pri hladine, tak vo väčších hĺbkach.

V súvislosti s otepľovaním ďalej klesal objem ľadového územia v Arktíde a ľadovcov po celom svete. Podľa vedcov mal klimatický vývoj nepriaznivý vplyv na populácie tučniakov či mrožov a prejavil sa aj v dramatickom množení toxických rias, napríklad pri severozápadnom pobreží Tichého oceánu.

Dramatická správa o stave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: climate.gov)

Dramatická situácia klímy bola podľa vedcov spôsobená najmä kombináciou dvoch faktorov - klimatického javu El Niňo a globálneho otepľovania zapríčineného ľudskou činnosťou. "Je to ako vstreknúť do už beztak napätého klimatického systému dávku steroidov," komentoval kombinovaný vplyv prírody a človeka na klímu profesor meteorológie z oklahomskej univerzity Jason Furtado.

Na obsiahlej správe sa podieľalo celkom 450 vedcov z celého sveta.

Viac o téme: KlímaNOAA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu