Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celý svet na oblohe pozoroval astronomickú raritu: VIDEO rímskeho boha pred žeravým obrom

Prechod Merkúra cez slnečný disk Zobraziť galériu (3)
Prechod Merkúra cez slnečný disk (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA – So zatajeným dychom včera sledovali aj Slováci prechod Merkúra cez slnečný disk. Astronómovia hovoria o vesmírnej udalosti roka, ktorá nastáva len 13-krát za storočie.

Aj zo Slovenska bolo možné v pondelok (9.5.) popoludní pozorovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Išlo o vzácny astronomický úkaz, ktorý nastáva asi 13-krát za storočie a Slováci ho mohli naposledy zažiť v máji 2003. Ďalšia príležitosť nastane v novembri 2019, prechod však bude viditeľný len čiastočne. Celý bude viditeľný zase až v roku 2032.

Rok 2016 bude bohatý na astronomické úkazy: Na oblohe uvidíme tieto krásy

Prvý prechod Merkúra pozoroval a publikoval 7. novembra 1631 v Paríži Pierre Gassendi. „Merkúr má svoje meno od Rimanov, podľa ich boha obchodu a cestovania. Naši predkovia ho volali Dobropán. Jeho nájdenie na oblohe nie je celkom jednoduché, keďže sa od Slnka uhlovo vzďaľuje nanajvýš na 28 stupňov a je teda viditeľný len na večernej alebo rannej súmračnej oblohe. Traduje sa, že Merkúr dokonca nevidel ani Mikuláš Kopernik, no je to veľmi nepravdepodobné,“ priblížil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

V tomto roku bude možné Merkúr vidieť na večernej oblohe po západe Slnka, okolo 16. augusta a 11. decembra. Na rannej oblohe pred východom Slnka, okolo 5. júna a 28. septembra. Z nich najvýhodnejšie podmienky sú na prelome septembra a októbra.

Celý svet na oblohe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/NASA)

Celý svet na oblohe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/NASA)

...

Viac o téme: MerkúrAstronomická udalosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu