Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Astronóm, ktorý zastavil Slnko a rozhýbal Zem: Mal konflikt s cirkvou kvôli pletkám s gazdinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NASA/exoplanets)

TORUŇ/PRAHA - Hovorí sa o ňom, že "zastavil Slnko a rozhýbal Zem". Poľský astronóm Mikuláš Kopernik, ktorý sa narodil pred 545 rokmi, 19. februára 1473, síce nebol prvý, kto tvrdil, že Zem nie je nehybný stred vesmíru, písali o tom už niektorí učenci v antike. Ale práve Kopernikova verzia heliocentrickej teórie bola revolučná, a to napriek tomu, že sa v nej vedec i čiastočne mýlil.

O smrti slávneho astronóma Tycha Brahe kolujú legendy: Záhadný skon kvôli večeri s cisárom?

Podľa hypotézy, ktorú formuloval vo svojom najznámejšom diele O pohybe nebeských telies, totiž planéty obiehali okolo Slnka po kružniciach. Až astronóm Johannes Kepler o takmer storočie neskôr na dvore Rudolfa II. v Prahe formuloval prvý zo svojich zákonov, že planéty obiehajú okolo Slnka po eliptických dráhach.

Kopernik pritom nebol len astronómom, ale všestrannou renesančnou osobnosťou. V poľskom Krakove študoval astronómiu a matematiku, potom v Taliansku svetské i cirkevné právo a medicínu. Zastával rad cirkevných funkcií (okrem iného kanonika katedrály vo Frauenbergu, dnes Fromborku), organizoval obranu proti nájazdom Rádu nemeckých rytierov, kreslil mapy a vydal aj národohospodársky Traktát o minci, v ktorom riešil infláciu a navrhol spôsob, ako zhodnotiť vtedajšiu menu.

Mikuláš Kopernik

Do konfliktu s cirkvou sa Koperník nedostal ani tak kvôli svojej heliocentrickej teórii, ako kvôli žene. Ako cirkevný činiteľ mal totiž dodržiavať celibát, čo údajne nerobil - v roku 1538 ho biskup Johannes Dantiscus obvinil zo vzťahu s gazdinou.

Kopernik, po ktorom je pomenovaný kráter na Mesiaci aj rádioaktívny prvok Copernicium (Cn), zomrel 24. mája 1543 vo Fromborku. Pochovaný bol v tamojšej katedrále pri oltári, ako bolo zvykom u kanonikov, nevedelo sa však pri ktorom. A tak v roku 2005 boli jeho pozostatky znovuobjavené, potom identifikované na základe DNA a v máji 2010 tamtiež slávnostne pochované.

Viac o téme: VesmírAstronómZemSlnkoMikuláš Kopernik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu