Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Firemné tajomstvá, o ktorých letušky mlčia: Vždy pripravené na najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CANBERRA - Myslíte si, že letušky musia byť len pekné, milé a usmievavé? Omyl. Byť letuškou si vyžaduje oveľa viac schopností, o ktorých ste doteraz možno netušili. Bývalá letuška prezradila, aká bola jej kariéra v oblakoch.

Niektorí ľudia si povolanie letušiek dodnes romantizujú. Letušky však samy seba nepovažujú za žiadne celebrity alebo éterické krásky. Denne sa musia popasovať s rôznymi nezmyselnými sťažnosťami cestujúcich. Navyše dohliadajú na stovky cudzincov v lietadle, aby boli v bezpečí. Z tohto pohľadu patrí povolanie letušky na najhoršie pracovné miesta. Bývalá letuška Annie Kingstonová odhalila portálu News.com.au zákulisie svojho povolania, o ktorom bežní pozemšťania netušia.

Dráma vo vzduchu: VIDEO Moment, keď sa cestujúci počas strašidelného letu zmierovali so smrťou!

Nie sú žiadnymi servírkami

Najčastejšia mylná predstava o povolaní letušiek sa týka obsluhy nápojov. Ľudia si neraz myslia, že letušky sú servírkami v lietadle. Skutočný dôvod, prečo sú letušky na palube, je však ten, aby boli pasažieri v bezpečí. Výstrední cestujúci si ale niekedy toto povolanie zamieňajú s čašníčkami.

Prísny dress kód

Do práce nikdy nemôžu prísť v džínsoch alebo teniskách, ale v štandardizovanej uniforme. Navyše, letušky na Strednom východe a v Ázii, kde je vzhľad veľmi dôležitý, musia rešpektovať prísnu úpravu vlasov a make-upu. Dokonca aj nechty musia mať upravené podľa predpisu.

Kontrola kalórií

Požiadavky leteckých spoločností niekedy zachádzajú ešte ďalej. Okrem predpísaného odevu môžu bazírovať aj na konkrétnej váhe a pomere telesných tukov letušky. V praxi to znamená, že nesmú mať nadváhu ani podváhu.

Obrovská zodpovednosť

Letušky majú priamu zodpovednosť za životy cestujúcich na palube. Ak si to vyžaduje situácia, musia zachraňovať životy a podať prvú pomoc.

Pripravené na zrod života

Každá z letušiek musí byť pripravená na to, že na palube môže počas letu dôjsť k nečakanému pôrodu. Ak vám napadlo, že musí vedieť personál zastúpiť na palube lekára, uhádli ste. Letuška je vyškolená aj na to, aby dokázala pomôcť rodičke priviesť na svet dieťa.

Kurz sebaobrany

Prekvapilo vás, že letušky dokážu zastúpiť pôrodníka? Potom sa pripravte na ďalší šok. Krehké slečny totiž musia ovládať aj základy sebaobrany a dokázať spacifikovať problémových cestujúcich.

Kurz prežitia

V prípade, že by lietadlo nečakane havarovalo v odľahlej oblasti, možno by to boli práve letušky, ktoré by dokázali prežiť aj v džungli. Letušky sú, verte či neverte, vyškolené aj pre tento prípad.

Boj s ohňom

Presne tak. Letuška musí vedieť uhasiť oheň aj vo výške tisíce kilometrov nad zemou. Reč je o prípadnom vznietení elektrického prístroja na palube. Treba však podotknúť, že ešte v 60. rokoch bolo povolené fajčenie v lietadle.

Každá z letušiek má inú minulosť

Hoci majú všetky rovnaké uniformy, každá z nich má iné zázemie a sú veľmi rôznorodou skupinou ľudí. Niektoré z letušiek vyštudovali právo, učiteľstvo či medicínu. Každá z nich mala iný dôvod, prečo chceli pracovať ako letušky.

Časový posun

Viete si predstaviť, že sa denne presúvate z jedného bodu planéty na iný? Letušky musia neustále vzdorovať časovému posunu, ktorý je pre organizmus zaťažujúci. Počas veľmi dlhých letov majú síce k dispozícii poschodové postele, na ktorých si môžu oddýchnuť, ale nie je to ideálne. V praxi sa posádka lietadla snaží spať najmä počas svojich voľných dní.

Firemné tajomstvá, o ktorých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Letuška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu