Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Migranti sa zotavujú v gréckom letovisku: Máme šťastie, predtým som žil vo vode

Reportér stojí pred vchodom do dediny
Reportér stojí pred vchodom do dediny (Zdroj: YouTube)

ATÉNY - Na brehu Iónskeho mora bežia v piesku sýrske deti a smejú sa, zatiaľ čo ich matky tlačia kočíky. V rekreačnej obci na gréckom Peloponéze, v ktorej sú ubytovaní aj vďaka miestnemu starostovi sýrskeho pôvodu, sa utečenci opäť cítia dobre.

Noví obyvatelia prímorského letoviska LM Village ležiaceho v katastri obce Kyllini, ktoré bolo taktiež poznačené gréckou hospodárskou krízou, cítia, že majú obrovské šťastie. Vis Nadždžar sa tam ubytoval po návrate z Idomeni na severnej hranici Grécka s Macedónskom, kde 10-tisíc migrantov táborí v nehostinných podmienkach v nádeji na otvorenie hranice, ktorá bola uzavretá koncom februára. 

VIDEO Mafii po brutálnej streľbe praskli nervy: Vyhlásili vojnu imigrantom

"Strávil som dva týždne v stane vo vode," povedal. O 600 kilometrov južnejšie zisťuje, že všetko je tu veľmi príjemné. "Tunajší ľudia nám pomáhajú, aj keď majú sami núdzu," hovorí 53-ročný technik zo sýrskeho Halabu. 

LM Village je čiastočne vo vlastníctve obce Kyllini, ležiacej 280 kilometrov západne od Atén. Na jej čele stojí Nampil Morant, lekár z Halabu, ktorý tam žije už 25 rokov. Ide o vôbec prvého naturalizovaného Sýrčana, ktorý bol v Grécku zvolený do politickej funkcie. "Je to najmenej, čo môžem pre sýrskych utečencov urobiť. Denne som sa pozeral na hrozné podmienky, dážď, blato a chlad. Nemohol som zostať stranou, nie, keď bol k dispozícii objekt zavretý šesť rokov, ktorý mohol slúžiť ako dočasné prístrešie," povedal starosta, ktorý sa do funkcie dostal v roku 2014 po tom, čo mal za sebou už tri mandáty ako radový poslanec. 

V súčasnosti každý apartmán v malom komplexe slúži dvom rodinám s deťmi. 42-ročný Tárik Filo z Damasku dostal tip na letovisko od gréckych úradníkov v aténskom prístave Pireus po tom, ako tam strávil dva týždne v improvizovanom tábore v ťažkých podmienkach. Povedali mu, že môže ísť do iného tábora, ak bude chcieť. Mal šťastie. "Tento tábor je lepší ako ostatné. A tunajší ľudia sú milí. Starosta prichádza každý deň a pýta sa, ako sa utečenci majú," uviedol Tárik, ktorý doma viedol reštauráciu. Jeho rodina teraz zdieľa byt s ďalšou sýrskou rodinou, s ktorou sa zoznámila na ceste do Európy. 

Z celkového počtu 341 osôb ubytovaných v LM Village je 210 detí, z ktorých viac ako polovicu tvoria dojčatá a batoľatá. Je tam tiež 57 žien, niektoré sú tehotné. Rekreačné stredisko má basketbalové ihrisko, veľké detské ihrisko a knižnicu. Migranti môžu využívať dva obecné autobusy, aby sa mohli dostať do mesta. Správca strediska Jorgos Angelopulos denne obchádza utečencov, ktorí ho žiadajú o drobnosti každodennej potreby, ako napr. prášok na pranie. Deti pribiehajú, aby ho objali. Miestni lekári prichádzajú trikrát týždenne a pracovníci Červeného kríža utečencom pravidelne prinášajú dary. Podľa Angelopulosa miestni ľudia na príchod migrantov najprv vnímali negatívne, ale potom zistili, že to nie sú žiadni násilníci. Teraz zavádza evidenciu profesijných znalostí utečencov a pokúša sa mi nájsť prácu. 

40-ročný lekárnik Adib Firzat sa chce odsťahovať do Nemecka, kde jeho 15-ročný syn trénuje v mužstve Bayernu Mníchov. Pomáha mu s tým jeden advokát. Filo zas požiadal o premiestnenie do inej krajiny EÚ, čo je procedúra, ktorá nedovoľuje, aby si vybral cieľový štát. Na rozdiel od mnohých utečencov ale nijako zvlášť nedúfa, že to bude Nemecko. "Možno je to sen utečencov, ale ja chcem bezpečné miesto. Ani Nemecko nie je žiadny raj," upozornil. 

Viac o téme: GréckoUtečenciMigrantiUtečenecká krízaLM Village
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu