Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Držíte diétu? Toto je podľa vedcov ďalšia chyba! Tieto jedlá sú zbytočne démonizované

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Je chyba príliš obmedzovať prísun sacharidov, najmä tých, ktoré pochádzajú z celozrnných cereálií a pre mladých ľudí sú zdrojom energie. Taktiež zvýšená konzumácia proteínov totiž prispieva k obezite, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Kráska začala zdravo jesť: Nedopadnite ako ona! Namiesto dokonalosti prišla životná chyba

Hoci je model stredomorskej stravy stále označovaný za jeden z najzdravších, napriek tomu je rozšírený názor, že pri snahe udržať si alebo znížiť váhu je vhodnejšie jesť veľké množstvo proteínov, najmä mäso, a obmedzovať sacharidy, najmä cereálie. A to aj v prípade, že ide o deti a dospievajúcu mládež.

Vzhľadom na to, že v Taliansku má každé tretie dieťa nadváhu, je zrejmé, že táto otázka vzbudzuje veľký záujem. Na túto tému bola realizovaná štúdia zverejnená na stránkach časopisu Medicine, ktorá skúmala vzťah medzi spôsobom stravovania a hmotnosťou 396 talianskych detí vo veku od deväť do 13 rokov.

Talianski vedci najprv študovali obvyklý spôsob stravovania detí. Konštatovali, že strava detí obéznych a s nadváhou bola z hľadiska podielu kalórií bohatšia na proteíny a chudobnejšia na sacharidy ako strava detí s normálnou váhou. Vyslovili domnienku, že vysoký prísun proteínov prispieva k obezite.

"Súvislosť medzi prísunom proteínov a váhou, ktorú štúdia preukázala, je výrazná. Skupina detí s vyšším prísunom proteínov (viac ako 18 percent celkových kalórií) mala desaťkrát vyššiu pravdepodobnosť obezity alebo nadváhy než skupina detí s nižším (menej ako 12 percent všetkých kalórií) prísunom proteínov," uviedla jedna z autoriek výskumu Anita Morandiová.

Aj cestoviny môžu patriť do nášho jedálnička.
Zobraziť galériu (2)
Aj cestoviny môžu patriť do nášho jedálnička.  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Oprávnene teda môžeme odporučiť diéty založené na sacharidoch ako hlavného zdroja energie, najmä na sacharidoch z celozrnných cereálií. "Chybné je takisto démonizovanie klasických jedál na báze cestovín a ryže. Pripomeňme, že príliš veľa proteínov prispieva z dlhodobého hľadiska k vzniku cukrovky a ďalších komplikácií typických pre západnú stravu, ako sme to už videli u nasýtených mastných kyselín. Používanie iba rastlinných tukov na prípravu hlavného jedla alebo spájanie zdrojov proteínov s cereáliami v jednom pokrme (cestoviny, ryža alebo ďalšie cereálie s rybou, zeleninou a mäsom alebo iným zdrojom proteínov) je klasickým spôsobom, ako obmedziť nadbytočný prísun proteínov," zdôrazňuje Anita Morandiová.

Nie je novinkou, že k nadváhe vedie konzumácia rôznych pochúťok mimo hlavného jedla. Štúdia stravovacích návykov 4700 detí ukázala, aké sú tie najhoršie potraviny, ktoré môžeme dať deťom. Najväčšou hrozbou sú zemiakové lupienky v sáčku, ktoré majú veľa kalórií (až 574 kalórií na 100 gramov) a len málo zasýtia.

Podľa správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) má Taliansko jeden z najvyšších podielov detí s obezitou a nadváhou vo svete. Zvlášť medzi deťmi do deviatich rokov je 36 percent chlapcov s nadváhou a 34 percent dievčat s nadváhou. Taliansko je v tomto smere na piatom mieste medzi členmi OECD, za Gréckom, Britániou, Spojenými štátmi a Novým Zélandom.

Naopak pokiaľ ide o dospelú populáciu, patrí Taliansko v OECD k tým krajinám, kde žije najmenej ľudí obéznych a s nadváhou. Tento podiel tu činí len vyše desať percent, zatiaľ čo napríklad v Spojených štátoch to je 35,3 percenta.

Viac o téme: DiétaProteín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu