Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prežil Osvienčim a vážil 37 kíl: Pohnutý osud muža, ktorý prišiel o všetko a dosiahol skoro nemožné

 Jisrael Kristal pri preberaní certifikátu Zobraziť galériu (3)
Jisrael Kristal pri preberaní certifikátu (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Najstarším mužom na svete je 112-ročný Izraelčan, ktorý prežil pobyt v koncentračnom tábore v Osvienčime. S odvolaním sa na vydavateľa príručky Guinnessove svetové rekordy o tom informovala agentúra AP. Jisrael Kristal sa rekordmanom stal po tom, čo v januári zomrel skorší držiteľ titulu Japonec Jasutaró Koide.

Zo Slovenska ju odvliekli do Osvienčimu: Okamihy hrôzy pri stretnutí s Mengelem, rodičov spálili zaživa

Izraelčan Kristal sa narodil v septembri 1903 do ortodoxnej židovskej rodiny žijúcej neďaleko mesta Žarnów asi 120 kilometrov južne od Varšavy, vtedy v cárskom Rusku. Neskôr sa presťahoval do Lodže, kde pracoval v rodinnej cukrárskej firme. Počas druhej svetovej vojny žil v lodžskom gete, neskôr ho nacisti poslali do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime.

Prežil Osvienčim a vážil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Počas holokaustu zahynuli všetci jeho príbuzní vrátane prvej ženy a dvoch detí. On sám mal na konci vojny 37 kilogramov. V roku 1950 sa s druhou ženou a synom presťahoval do Izraela, kde pokračoval v rodinnej cukrárskej tradícii.

"Nepoznám tajomstvo dlhého života," uviedol v izraelskej Haife pri prevzatí Guinessovho certifikátu Kristal. "Myslím, že všetko je určené zhora a my sa nikdy nedozvieme dôvod," dodal. "Spoznal som múdrejších, silnejších aj lepšie vyzerajúcich mužov ako ja, ktorí už nie sú nažive. Všetko, čo nám zostáva, je pracovať tak usilovne, ako môžeme, a pokúšať sa znovu vystavať to, čo sme stratili," uviedol takisto Kristal, ktorý dnes dosiahol vek 112 rokov a 181 dní.

Prežil Osvienčim a vážil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predchádzajúci držiteľ titulu najstarší muž planéty Jasutaró Koide z japonskej Nagoje, ktorý zomrel v januári, sa dožil 112 rokov a 312 dní. Jeho receptom na dlhý život bolo nepiť alkohol, nefajčiť a všeobecne nič nepreháňať. Najstaršou žijúcou osobou na svete je Newyorčanka Susannah Mushattová Jonesová, ktorá vlani 6. júla oslávila 116. narodeniny. Rekord v dlhovekosti drží Francúzska Jeanne Louise Calmentová, ktorá mala v čase smrti v roku 1997 122 rokov a 164 dní.

Viac o téme: HolokaustJisrael Kristal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu