Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Títo ľudia sa dožili neuveriteľného veku: Prezradili tajomstvá, ako sa im podarilo poraziť čas!

Emma Moranová Zobraziť galériu (4)
Emma Moranová (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Je najstarším človekom sveta, jediným, ktorý sa narodil ešte v 19. storočí. A aký má 116-ročná Talianka Emma Moranová recept na dlhovekosť? Tri vajcia denne, z toho dve surové, a trochu mletého mäsa, tiež čiastočne surového. Britský denník The Daily Telegraph priniesol aj ďalšie rady storočných, ako sa dožiť vysokého veku.

Dlhovekosť templárov odhalená, žili o 40 rokov viac ako bežní ľudia: Vďačia TOMUTO, inšpirujte sa

Moranová, ktorá sa narodila 29. novembra 1899, sa najstarším človekom sveta stala predminulý týždeň, kedy vo veku 116 rokov zomrela v New Yorku Američanka Susannah Mushattová Jonesová. Tá predtým vysvetľovala svoj rekord okrem iného vajíčkami so slaninou na raňajky a dlhým spánkom, tiež vraj nefajčila a nepila alkohol.

Susannah Mushattová Jonesová
Zobraziť galériu (4)
Susannah Mushattová Jonesová  (Zdroj: SITA/AP)

Naopak britský vojnový veterán Henry Allingham, ktorý zomrel v roku 2009 v 113 rokoch ako recept na dlhovekosť uvádzal "cigarety, whisky a divoké ženy". Tri pivá denne a panáka whisky odporúča aj teraz 110-ročná Američanka Agnes Fentonová, ktorá ale dodáva: "Musíte mať v živote vieru v Boha."

"Všetko je o tom byť pozitívny," hovorievala Alice Herzová-Sommerová, ktorá zomrela v roku 2014 v Londýne. Táto pražská rodáčka sa dožila 110 rokov a bola považovaná za najstaršieho človeka, ktorý prežil nacistické vyhladzovanie Židov.

Lekár, ktorý hľadá dlhovekosť: Supergény má len malé percento Slovákov

Britka Ethel Langová, ktorá zomrela pred rokom vo veku nedožitých 115 rokov, zase milovala tanec a nikdy nefajčila. Najstaršia Škótka, vlani zosnulá Jessie Gallanová, sa dožila 109 rokov, vraj vďaka ovsenej kaši, pleteniu a vyhýbaniu sa mužom (nikdy sa nevydala).

Tiež Emma Moranová, ktorej minulý týždeň k rekordu zablahoželal aj pápež František a taliansky prezident Sergio Mattarello, tvrdí, že k jej vysokému veku prispelo, že opustila manžela. Dôvodom boli ale jeho násilnícke sklony. Moranová preto od neho odišla už v roku 1938, kedy ešte rozvod nebol možný.

Emma Moranová
Zobraziť galériu (4)
Emma Moranová  (Zdroj: SITA/AP)

Títo ľudia sa dožili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Moranová sa už nikdy nevydala, deti tiež nemala, jediné dieťa jej zomrelo v siedmich mesiacoch. Sama ale nikdy nebola, ako hovorí. Pracovala v továrni na jutové vrecia, potom ako kuchárka.

Až v poslednom čase je ale jej sociálny život trochu obmedzený, aj keď ju často navštevuje rodina a denne ošetrovateľka. "Jej dlhoroční priatelia už sú všetci na cintoríne," vysvetľuje sedemdesiatdvaročná príbuzná Rosi Santoniová.

Moranová, ktorá už skoro nepočuje, zle vidí, ale inak je relatívne zdravá, má dlhovekosť v génoch. Jej sestra zomrela v 107 rokoch, matka v 91. Harvardova univerzita vraj už študuje jej DNA.

Ako recept na dlhý život je často spomínaný dobrý spánok. Podľa Misao Okawovej, ktorá zomrela vlani v 117 rokoch, stačí osem hodín denne. Nič sa totiž nemá preháňať. Aj keď Kamata Hongová sa preslávila tým, že dva dni spala a dva dni bola hore, a dožila sa 116 rokov.

Viac o téme: Dlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu