Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Genetická hádanka odhalená: Vedci zistili, prečo je pre ľudí dobré sexuálne rozmnožovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Zdravá sexualita je pre živočíšnu ríšu nevyhnutná. Aj v tejto sfére však existujú výnimky, ktoré sa výskumníci snažia pochopiť. Vedci sa teraz zamerali na otázku, prečo je sex z evolučného hľadiska pre organizmy žiaduci.

Logicky platí, že sexualita plní v živočíšnej ríši rozmnožovaciu funkciu. Prirodzený výber by teda mal zvýhodňovať tie organizmy, ktoré sa rozmnožovať môžu a tie, ktoré sa rozmnožovať nemôžu. To však nevysvetľuje, prečo existuje pre mnohé druhy iné, nepohlavné rozmnožovanie. Prečo je teda pohlavné rozmnožovanie také rozšírené? Na túto otázku nie je jasná odpoveď. Vedci zvažujú viac vysvetlení.

Slovenský vedec odhalil nové tajomstvá sexuálneho správania: Reakcie žien a mužov prekvapili

V rámci asexuálnych druhov produkuje samičia reprezentantka bez prispenia samca identických potomkov. Sexuálne druhy môžu produkovať jedince rôzneho pohlavia, kým asexuálne reprodukujú len sami seba. Okrem ľudského druhu, cicavcov a vtákov existujú asexuálne druhy takmer v každej taxonomickej skupine.

Rýchlejšia adaptácia

Z krátkodobého hľadiska má asexuálna reprodukcia svoje výhody, ale v dlhšom časovom horizonte vyhráva sexuálne rozmnožovanie, pri ktorom nie sme identickou kópiou jedného rodiča, čo so sebou súčasne nesie riziko nebezpečných genetických mutácií. Stúpenci mutačnej deterministickej teórie tvrdia, že organizmy s mnohými mutáciami majú pomerne nízke šance na prežitie. Asexuálne druhy sú, naopak, zvýhodnené tým, že genetickými variáciami nie sú zaťažené.

Sex však organizmom umožňuje rýchlo sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam, tvrdia vedci. Inak povedané, umožňuje rýchlejšiu adaptáciu. Podľa výskumníkov môžu mať zvieratá vrátane čloevka sex aj preto, aby boli ich potomkovia odolnejší voči parazitom. Vzájomné kríženie umožňuje vzdorovať nepriateľom druhu. 

Genetická hádanka odhalená: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: SexRozmnožovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu