Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský vedec odhalil nové tajomstvá sexuálneho správania: Reakcie žien a mužov prekvapili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Zoológ Pavol Prokop by o červenej farbe a sexuálnom správaní mužov a žien dokázal rozprávať dlhé hodiny. S kolegami sa totiž podujal na zaujímavý výskum, ktorý Slovákov preslávil po celom svete.

Už v roku 2013 sa Slováci podujali na niekoľko zaujímavých experimentov spojených s výskumom červenej farby. Výsledky boli take pozoruhodné, že sa dali spojiť aj s ľudskou sférou, konkrétne s oblasťou sexuálneho správania, ktorú slovenskí vedci skúmajú dodnes.

Hypnotizér Slovákom poradil, ako na lásku: S týmito radami sa vyhnete najväčším chybám

Ako ozrejmil Pavol Prokop z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, “ženy považujú mužov v červenom za atraktívnejších špeciálne vtedy, keď sú vo fertilnej faze menštruačného cyklu. Predpokladáme, že červená môže byť spojená so statusom mužov a muži s vyšším statusom sú pre ženy atraktívnejší,” vysvetľuje Prokop.

Obrovský úspech našich vedcov: Významný krok v boji proti najrozširenejšej chorobe na svete

Červenú farbu oblečenia uprednostňujú podľa vedcov ženy práve vtedy, keď je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa stretnú s opačným pohlavím. “Pre mužov však nič podobné neplatí. Predpokladáme, že červená je znakom fertility, podobne ako zväčšený a začervenaný anogenitálny priestor u samíc mnohých primátov. Byť v červenom znamená byť atraktívnejšou pre mužov,” objasňuje vedec a dodáva, že závery sa týkajú najmä vrchnej časti tela. Pravdepodobne preto, lebo u človeka, ktorý chodí po dvoch končatinách, sa pozornosť oproti primátom presunula na vrchné partie tela, kým spodné sú atraktívnejšie pre primáty.

Slovenský vedec odhalil nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ženy hodnotia muža podľa atraktivity syna

Čo sa týka žien a výberu partnera, sú oveľa prieberčivejšie ako muži. Za atraktívnejších považujú napríklad tých mužov, ktorí majú atraktívnych synov. Ženy mali počas experimentov priradiť domnelých synov k zobrazeným mužom na fotografiách - krajšie deti automaticky priraďovali ku krajším mužom. Ak im však výskumníci povedali, že pekné dieťa je synom muža na fotke, mužov na fotografiách hodnotili ako atraktívnejších. Ak dieťa nebolo dosť pekné, skóre atraktivity mužov sa v očiach žien znižovalo.

“Keď sme im však povedali, že na fotkách nie sú ich biologickí otcovia, tento efekt zoslabol. Nakoniec, keď som dal k fotkám mužov pekné a škaredé objekty, napríklad peknú pláž verzus znečistené jazero, pekné objekty síce zvyšovali aktraktívnosť mužov, ale takisto bol tento efekt slabší v porovnaní s prvým a druhým experimentom,” pokračuje Prokop, ktorý predpokladá, že ženy sa môžu rozhodovať, či s mužom splodia ďalšie dieťa podľa toho, ako dopadne atraktívnosť prvého potomka, čo napríklad priamo dokazuje aj vyššia miera rozvodovosti pri narodení postihnutých detí.

Muži reagovali inak, ako vedci očakávali

Doteraz vedci predpokladali, že mužov priťahujú sexuálne scény, v ktorých vystupuje jedna žena a viac mužov. Keď muž vidí fotografiu jednej ženy s dvoma mužmi, produkuje viac mobilných spermií, ako keď sú na fotke tri lesbičky. Dôvodom je kompetícia s cudzími spermiami, ku ktorej dochádza, ak má žena pohlavný styk s viacerými mužmi v krátkej časovej perióde. “ V našom výskume si ale muži vyberali ako sexuálne najvzrušujúcejšie obrázky monogamných scén a hneď potom lesbické scény. Paradoxne, fotky s jednou ženou a dvomi mužmi boli najmenej vzrušujúce,” ozrejmil výskumník s tým, že dlhodobé súžitie ľudí v polygýnnych zväzkoch, teda v háremoch, sa premieta aj do predstáv a preferencií mužov. “Muži si skôr prajú sex s viacerými ženami, pretože prítomnosť iného muža môže viesť k averzii. Spermie soka ohrozujú reprodukčný úspech daného muža.”

Zaujímavé je tiež zistenie, že dominantné, maskulínne typy žien, uprednostňujú muži najmä v oblastiach s horším zdravotným stavom obyvateľstva, kde je život komplikovanejší (niektoré oblasti Afriky a Ázie). Tam si muži vyberajú  ženy s dobrými kompetentívnymi schopnosťami, ktoré sú schopnejšie dostať sa k životne dôležitým zdrojom, dodal Pavol Prokop.

Slovenský vedec odhalil nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Sexuálne správanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu