Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovák Alex z rajského letu, o ktorom písal celý svet: Tajomstvo, ako uniknúť od práce a hypoték

Pretože keď sa pozriete dookola, tento život je úžasný. Zobraziť galériu (5)
Pretože keď sa pozriete dookola, tento život je úžasný. (Zdroj: Facebook/Diary of Alex)

BRATISLAVA - Alex vyrástol na Slovensku, doštudoval a každý predpokladal, že si nájde prácu a založí rodinu. On sa však rozhodol urobiť to, o čom mnohí len snívajú. Zobral batoh a vydal sa na cesty.Topkám porozprával, aký je život backpeckera.

Alex, sám sa nazývaš backpackerom. Podstatnou črtou tohto koníčku je zrejme odvaha, len tak sa zbaliť a odísť niekam, kde nevieš, čo ťa čaká. Aká bola tvoja prvá takáto cesta? Mal si strach alebo len rešpekt? Začal si niekde blízko Slovenska alebo Európy, či si sa rovno vrhol do úplne nového sveta, novej kultúry?

Po dokončení hádzanárskej kariéry mi život dal až príliš veľa podnetov na zmenu života, takže hneď ako som doštátnicoval, jednoducho som sa zbalil a odletel na Ibizu. Ibiza ma trošku zmenila. Prebudil sa vo mne nový človek, krorý miluje svôj život a užíva si každú sekundu. Ten životný štýl, ten ostrov, palmy, more a kopa zaujímavých ľudí ma vlastne inšpirovali spoznať svet, do ktorého som sa narodil, a akonáhle som sa vrátil domov, vybrali sme sa s kamošom na dva mesiace do Ázie. Cesta nedopadla tak, ako sme si to naplánovali, keďže sa preukázalo, že backpacking ako štýl cestovania nie je stvorený pre každého. Zostal som teda sám, čo samozrejme, malo svoje výhodody aj nevýhody.

Slovák Alex z rajského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Diary of Alex)

Čo si o tvojom spôsobe cestovania myslia rodičia a priatelia, respektíve ľudia, ktorým na tebe záleží? Neboja sa, že sa ti niečo stane?

Ja si myslím, že priatelia a okolitý svet ma vníma ako vzor, lebo však žijem si svoje sny a nezaujíma ma, čo bude zajtra či o rok. Na druhej strane si myslím, že viacerí mi aj závidia, lebo väčšina z nich už žije v takých podmienkách, že takýto životný štýl si nemôžu dovoliť. Po návrate domov z prvého backpackingu si moji rodičia mysleli, že si nájdem stálu prácu a konečne sa usadím, ale naštastie sa to tak nestalo. Keď som im nahlásil ďalšie moje ciele, museli sme si k tomu sadnúť a poriadne si pokecať. Pýtali sa ma, že prečo si volím taký život namiesto normálneho. Ja som im to tak vysvetloval: „Pozrite sa na mňa! Som štastný. Chcete ma vidieť nešťastného? Viem čo robím!“ Oni to vtedy pochopili a odvtedy o tom už nedebatujeme. Sú radi, že som štastný.

Slovák Alex z rajského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Diary of Alex)

Máš vždy pripravené aj nejaké poistné plány, myslím tým v neočakávaných situáciách, keby ťa niekde na cestách okradli alebo by sa ti niečo stalo, ako by si sa skontaktoval s domovom či dostal z cudzej krajiny?

Žijeme v modernom svete, kde sa vďaka sociálnym sieťam môžeme spojiť s ľudmi, na ktorých nám záleži. Ďalej mám celosvetové cestovné poistenie, vďaka ktorému sa nemusím o nič báť. Kebyže sa mi ale stane, že stratím doklady alebo penaženku, vďaka môjho virtuálného serveru sa dokážem preukázať všade na svete, kde je internetové spojenie, keďže tam mám všetky moje doklady archivované. Viem, že to nemusí stačiť, ale určite pomože pracovníkom slovenského veľvyslanectva pri vyhotovení nových dokladov.


VIDEO Bláznivý zážitok Slováka cestou do raja: Na letisku mu oznámili, čo ho čaká


Cestuješ väčšinou sám alebo ti niekto robí spoločnosť? Stalo si ti napríklad, že si po ceste niekoho spoznal a ďalší kus sveta ste si pozreli spolu? Ako je to so vzťahmi, ktoré nadviažeš, udržiavaš ich ďalej?

Ako som už spomínal, väčšina mojich kamarátov žije ten život, ktorý by som už mal žiť aj ja - rodina, práca a hypotéky, takže ťažko si človek nájde parťáka. Väčšinu mojich kilometrov som absolvoval sám, ale boli aj prípady, keď sa napríklad niekto pridal, čo sa mi aj veľmi páčilo, keďže sme mali kopec srandy a spoločné zážitky.

Slovák Alex z rajského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Diary of Alex)

A čo láska, sex? Nikdy predsa nevieš, koho stretneš... Vieš ako sa hovorí, čo sa stalo tam a tam, ostáva tam, kde sa to stalo. Láska si však nevyberá. Máš s tým skúsenosť?

Gentleman o takých veciach nehovorí, ale mám len pozitívne skúsenosti. Čo sa týka sexu dávam si pozor, nedokázal by som žiť s myšlienkou, že mám dcéru napríklad na Jamajke, ktorú vôbec nepoznám.

Teraz takýto doslova prelietavý spôsob života vyhovuje, no čo o pár rokov? Nebojíš sa, že ti utečú iné veci, ktoré prežívajú tvoji rovesníci? Práca, rodina, deti...

Všetko raz príde. Verím vo svoj osud, a som presvedčený, že som na správnej ceste, ktorá ma raz privedie aj k mojej životnej láske. Dovolím si však tvrdiť, že keď to celé príde, budem najlepším oteckom a manželom, vzorom pre svoje deti, takže sa nikam neponáhľam.

Akým ľuďom by si tento spôsob cestovania a spoznávania iných krajín neodporúčal a naopak, akí ľudia by si to podľa teba mali vyskúšať?

Dostávam veľa správ, v ktorých mi ľudia stredného veku (45 – 55) píšu, že mi závidia to, čo robím, a že keby sa znovu narodili, žili by ako ja. Ja na to hovorím „Nikdy nie je neskoro, pokiaľ človek má dostatok energie“.  Baby mi píšu, že radi by sa vybrali do sveta, ale boja sa samé. Myslím, že nezáleží na veku či na pohlaví. Dôležité je to, čo ti srdce diktuje a keď človek cíti tú túžbu a potenciál v sebe, tak sa netreba báť. Určite by som to odporúčal ľudom, ktorí milujú svôj život a neboja sa nových vecí, aj extrémnych situácii. Ľudia, ktorím záleží na luxuse a na pohodlí, by mali zostať verní cestovným kanceláriám.

Slovák Alex z rajského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Diary of Alex)

Ty sám, oľutoval si niekedy, že si stal backpackerom? Ak áno, prečo a ak nie, tak nám povedz, čo je na tomto divokom spôsobe života to najkrajšie, aspoň pre teba.

Vo svojom živote nič neľutujem. Hádzaná mi vyformovala charakter, backpacking mi dával ďalsie skúsenosti a zážitky, ktoré sú len moje a oveľa cennejšie ako predmety, ktoré si ľudia neustále kupujú. Nové kamarátstva, cesta do neznáma, neobjavené pláže, historické miesta a millión nových zážitkov. To sú tie elementy, ktoré inšpirujú každého backpackera. U mňa ale existuje ešte jedna vec: slzy štastia, či už v danom momente alebo po návrate domov, pri pozeraní videí a fotiek.

Ak máte záujem sledovať Alexove kroky aj naďalej, pozrite si niektorí z jeho verejných profilov:

Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UCtBr--wIL545nvTjc2N2flw?sub_confirmation=1

Instagramhttps://www.instagram.com/alex___simon/

Facebook: https://www.facebook.com/diaryofalex/?pnref=lhc

Viac o téme: CestovateľDiary of AlexBackpecker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu