Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najstarší rekordman na svete má 112 rokov: FOTO muža, ktorý prežil tragédiu 20. storočia

Jisrael Kristal
Jisrael Kristal (Zdroj: Twitter/Alexander Nabert )

JERUZALEM - Prežil hrôzy holokaustu v Osvienčime, aby sa v roku 2016 zapísal do Guinessovej knihy rekordov. Poliak Jisrael Kristal má byť nástupcom Japonca Jasutaro Koide, najstaršieho človeka na svete ktorý nedávno zomrel.

Podľa Gerontology Research Group má byť najstarším človekom na planéte 112-ročný Poliak Jisrael Kristal. Ak bude jeho dokumentácia veku v poriadku, zapíše sa do Guinessovej knihy rekordov. Svoj vek však zatiaľ dokáže preukázať len prostredníctvom sobášneho listu z roku 1920, ale nie je známe, či bude tento sobášny list považovaný za dostatočný dôkaz, aby ho uznali za najstaršieho človeka na svete.

Vedci objavili skutočné tajomstvo dlhovekosti a šťastia: Na dosah ruky ho má každý

Kristal so židovským pôvodom sa narodil v roku 1903 v poľskom Žarnove. Nemal jednoduché detstvo, ale po sobáši sa presťahoval do mesta Lodž, kde si úspešne zarábal výrobou a predajom čokolády a cukroviniek. Po nacistickej invázii do Poľska a okupácie Lodže ho s manželkou a dvomi deťmi presunuli do židovského geta. Kým jeho deti zomreli v gete, Kristal s manželkou sa v auguste 1944 dostali do koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Kristalova žena v ňom bola zavraždená, ale jemu sa podarilo prežiť napriek ťažkým núteným prácam.

Dôležitý je prístup k životu

Po skončení vojny sa Kristal vrátil do Lodže a pokračoval vo výrobe cukroviniek. V roku 1947 sa znova oženil a v roku 1950 sa s novou manželkou a synom z druhého manželstva presťahoval do Izraela, kde žije doteraz.

V Izraeli založil novú spoločnosť na výrobu sladkostí a narodilo sa mu ďalšie dieťa. Celý život je silno veriaci, napriek tomu, čo prežil počas druhej svetovej vojny. Každý deň sa modlí a modlitebné texty odriekava naspamäť, pretože má slabý zrak. Podľa Kristalovej dcéry jej otec verí, že bol počas holokaustu zachránený, pretože to tak Boh chcel a všetko, čo sa na svete deje, má svoj dôvod. Preto necíti túžbu po pomste.

„Je optimistický, múdry a cení si to, čo má,“ prezradila Kristalova dcéra The Jerusalem Post. Základom jeho presvedčenia je pristupovať ku všetkému v živote s mierou a súčasne mať svoj život pod kontrolou. Verí, že jeho vysoký vek je prejavom Božej milosti.

...

Viac o téme: DlhovekosťJisrael Kristal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu