Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český astronóm reaguje na legendárneho Hawkinga: Jadrová apokalypsa? Prežijeme!

Stephen Hawking Zobraziť galériu (5)
Stephen Hawking (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Ľudstvo je v ohrození kvôli radu rizík, ktoré sú výsledkom jeho vlastnej činnosti. Myslí si to svetoznámy britský vedec Stephen Hawking. Medzi tieto riziká podľa neho patrí najmä možnosť jadrovej vojny, globálne otepľovanie či geneticky upravené vírusy. Na jeho slová zareagoval český známy astronóm a astrofyzik. Jeho predpovede zmietol zo stola.

Vedec tiež upozorňuje, že ďalšie pokroky v oblasti vedy a techniky budú vytvárať nové možnosti toho, "ako sa veci môžu pokaziť". Ľudstvo môže podľa Hawkinga dlhodobo prežiť, za predpokladu, že sa mu podarí založiť kolónie na iných planétach. "Aj keď pravdepodobnosť katastrofy na planéte Zem v určitom roku je pomerne nízka, v priebehu času sa zvyšuje a stáva sa takmer istou v budúcich tisícoch alebo desaťtisícoch rokov," zdôraznil vedec na svojich prednáškach, ktoré vysiela rozhlasová stanica BBC a pri ktorých reaguje na otázky publika.

Český astronóm reaguje na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Predpovedať do budúcnosti je prakticky nemožné

Pomerne ťažko s ním súhlasí český astrofyzik Jiří Grygar. "Odhadovať, čo sa stane za tisíc rokov, je rozprávka. Nevieme predpovedať ani na dvadsať rokov dopredu. Pozrite sa ako rýchlo všetky predpovede zastarávajú. On je populárny a preto sa k týmto veciam vyjadruje," povedal pre český portál echo24.cz Jiří Grygar.

Ako riešenie Hawking navrhoval kolonizovať vesmír. "Do tej doby by sme sa mali rozšíriť vo vesmíre a k iným hviezdam, aby katastrofa na Zemi neznamenala koniec ľudskej rasy. Nebudeme ale schopní vybudovať sebestačné kolónie vo vesmíre najmenej ďalších sto rokov, takže musíme byť veľmi opatrní v tomto období. Pokrok nezastavíme, ani nemôžeme zmeniť, takže musíme rozpoznať nebezpečenstvo a dostať ho pod kontrolu. Som optimista a verím, že to dokážeme," povedal vedec.

Jiří Grygar
Zobraziť galériu (5)
Jiří Grygar  (Zdroj: YouTube)

Jadrovú vojnu prežijeme

Na otázku, či s ním Grygar súhlasí, odpovedal, že aj Sibyla predpovedala, že koniec sveta nastane v roku 2000 a nič sa nestalo. "Myslím, že je to v podstate na nič." Český vedec sa tiež neobáva o nijakú hrozbu, ktorú spomínal Hawking. Ani jadrové zbrane ho nevydesili. "A aj keby jadrová vojna vypukla, ľudstvo nevyhynie, pretože vždy budú oblasti sveta, ktoré nebudú tak zasiahnuté a tam nejakí ľudia prežijú. Samozrejme, bola by to strašná vec, ale neverím, že by to znamenalo skazu ľudskej civilizácie," dodal s tým, že aj globálnemu otepľovaniu sa dá prispôsobiť a genetické víry sú iba rozprávky pre deti.

Český astronóm reaguje na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Kolonizácia vesmíru je utópia

A čo hovorí na kolonizáciu vesmíru? "Je to technický problém, pretože v Slnečnej sústave nemáte kam sa sťahovať. Na Venuši to nejde, na Merkúr to nejde, s Marsom je to tiež rozprávka, pretože ľudia by tam zahynuli na radiáciu. Mars nemá magnetické pole, ktoré by chránilo pred radiáciou. A Jupiter nepripadá do úvahy, je to plynná planéta. Myslím, že v Slnečnej sústave to nejde. A letieť k inej planetárnej sústave, o ktorej vieme, že je minimálne pätnásť svetelných rokov ďaleko, to je úplná utópia. Tam môžete poslať prieskumnú posádku, ale nie presťahovať ľudstvo. To je tiež nezmysel. Na druhej strane obývaných je asi osem percent súše čiže, keď bude problém, začnú sa osídľovať miesta, kde sa zatiaľ bývať nedá," povedal pre echo24.cz Grygar. Na záver dodal, že potenciálne zdroje energie by sa mohli získať zo solárnych panelov umiestnených na Sahare.

Viac o téme: VesmírApokalypsaPredpoveďStephen HawkingJiří Grygar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu