Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hawking prišiel so senzačným tvrdením: Predpovedá, že TOTO bude stáť za skazou ľudstva

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Zabudnite na pád asteroidu a jadrovú vojnu, profesor Stephen Hawking (74) prišiel so senzačným varovaním, že za koncom ľudstva bude hlúposť a chamtivosť. Známy teoretický fyzik uviedol, že sme sa jednoducho nepoučili a ďalej smerujeme k devastácii našej planéty.

Hawking odhalil parádnu domnienku o vesmíre: TOTO môžu byť vstupné brány do paralelného sveta

Stephen Hawking si zaspomínal na rozhovor pred šestimi rokmi, v ktorom lamentoval nad populačným rastom a povedal, že ľudia si musia dávať väčší pozor. "Ľudstvo je v nebezpečenstve zničenia samého seba kvôli chamtivosti a hlúposti," uviedol vtedy. V nedávnej diskusii, ktorá sa konala na vedeckej konferencii Starmus na Tenerife, fyzik zopakoval podobné postoje a podľa portálu express.co.uk tvrdil, že situácia sa v skutočnosti ešte zhoršila.

"Rozhodne sme sa nestali menej chamtiví alebo menej hlúpi. Pred šiestimi rokmi som varoval pred znečistením a preľudnením, ktoré sa odvtedy ešte zhoršili. Populácia sa zvýšila o pol miliardy od nášho posledného rozhovoru, s koncom v nedohľadne. Pri tomto tempe nás bude jedenásť miliárd do roku 2100," skonštatoval Hawking s tým, že znečistenie ovzdušia sa zvýšilo o osem percent v priebehu posledných piatich rokov.

"Viac ako 80 percent obyvateľov mestských oblastí je vystavených nebezpečným úrovniam znečistenia ovzdušia. Bude príliš neskoro, aby sme zabránili nebezpečnej úrovni globálneho otepľovania?" pýta sa renomovaný vedec.

Hawking prišiel so senzačným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho je však hrozbou aj umelá inteligencia a vlády musia obmedziť svoje nadšenie v závodoch vo výrobe vražedných strojov. "Vlády sa zdajú byť zapojené do pretekov vo vyzbrojovaní umelou inteligenciou, projektovaní lietadiel a zbraní s inteligentnými technológiami. Finančné prostriedky na projekty, ktoré sú priamo prospešné pre ľudskú rasu, ako je napríklad zlepšenie lekárskych prehliadok, sa zdá mať nižšiu prioritu," upozornil Hawking.

"Nemyslím si, že pokroky v umelých technológiách budú nevyhnutne neškodné. Akonáhle stroje dosiahnu kritického štádia, že sú schopné vyvinúť sa sami, nemôžeme predpovedať, či ich ciele budú rovnaké, ako tie naše," dodal.

Viac o téme: Stephen Hawking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu