Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mastektómiu nepodstupujú iba ženy: Chlapček má 11 rokov, kvôli chorobe mu amputovali prsník

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Britský školák Lewis Deakin, ktorý trpí zriedkavým ochorením, je prvým dieťaťom v krajine, ktoré sa podrobilo amputácii prsníka. Arteriovenózna malformácia (AVM) spôsobuje, že mu v tepnách na hrudi vyrastajú benígne tumory. Lekári preto jeho rodičom odporučili odstránenie pravého hrudného svalu.

Dievčatko si našlo v tele niečo čudné: Nočná mora pre rodičov, vypočuli si tú najhoršiu správu

"Ak by sa to stalo mne, asi by som sa zosypala, ale Lewis to zvláda veľmi dobre," uviedla pre noviny The Telegraph chlapcova matka Victoria s tým, že ochorenie mu vytváralo veľké hrče na prsiach. "Je jediným dieťaťom v krajine, ktoré podstúpilo amputáciu prsníka. Keď bude väčší, zrekonštruujú mu hruď," dodala. Lewisovi sa na pravej strane hrudníka tiahne veľká jazva, ktorú nechcel spočiatku nikomu ukázať, ale teraz všetkým dievčatám v škole tvrdí, že ho pohrýzol žralok a stal sa z neho hrdina.

Chlapcovi začali vyrastať tumory pred tromi rokmi a lekári boli bezradní až do chvíle, kým rodina nenavštívila Hiroshi Nishikawaho v detskej nemocnici v Birminghame, ktorý Lewisovi diagnostikoval AVM. Za posledné dva roky podstúpil už 15 zákrokov a vlani v apríli mu pri operácii odobrali prsník. Našťastie sa rýchlo zotavil a do jedného mesiaca bol schopný opäť normálne používať pravú ruku. Naďalej však musí chodiť na pravidelné kontroly.

Rodičia majú okrem Lewisa ešte dvoch ďalších synov a jednu dcérku. Napriek tomu sa snažia chlapcovi venovať čo najväčšie množstvo času. Podľa Victorie je však veľkým problémom aj to, že o tomto ochorení vie iba veľmi málo ľudí a neexistuje riadne poradenstvo pre osoby trpiace AVM.

 

"Now he tells all the girls at school ‘I’ve been bitten by a shark’. He says it’s a real pulling machine!"

Zveřejnil(a) The Telegraph dne 4. leden 2016
Viac o téme: MastektómiaArteriovenózna malformácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu