Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aj vy vždy vyhadzujete záhadné vrecúška zo škatule od topánok? Rady, ako vám uľahčia život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CANBERRA - Takisto netušíte, čo s nimi, a tak ich po otvorení škatule s topánkami zahadzujete do smetného koša? Podľa odborníkov nie sú také škodlivé, ako si väčšina z nás myslí. Môžu byť dokonca veľmi užitočné! Tu je niekoľko tipov, ktoré vám uľahčia život.

Silica gél má schopnosť absorbovať vlhkosť vzduchu, pretože je vyrobený z oxidu kremičitého. Už len malé 10-gramové vrecúško s týmto obsahom dokáže pohltiť až 4 gramy vody, teda 20 až 40 percent svojej vlastnej váhy, uvádza News.com.au. Hoci sú na vrecúškach odstrašujúce upozornenia, že by ste ich nemali jesť, nie sú až také nebezpečné, ak ich nemáte v úmysle konzumovať.

Škvrny od pera či zafarbenia od riflí na kabelkách: Poradíme vám, ako na ne!

Pomáhajú knihám aj fotografiám

Ak doma uchovávate vzácne staré fotografie, veľmi dobre viete, že majú zvláštny starinársky pach. Podobne aj staré knihy. Ak však do škatule, kde ich ukrývate, vložíte vrecúška so silica gélom, nepríjemný pach čoskoro pohltia.

Nestarnúci make-up

Dámy, ktoré chcú udržať svoj make-up „čerstvý“ ako po otvorení, urobia dobre, ak do tašky s make-upom vložia aj vrecúška so silica gélom. Make-up si tak zachová stále dobrú práškovú konzistenciu.

Prvá pomoc pre „utopený“ telefón

Všetci veľmi dobre vieme, že vodný kúpeľ znamená pre mobilný telefón smrť. Ale vedeli ste, že ak „utopený“ mobil nejaký čas necháte v miske s oxidom kremičitým, zvyšuje sa šanca, že bude opäť použiteľný? Vrecúška dokážu prebytočnú vodu rýchlo pohltiť.

Aj vy vždy vyhadzujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spotené páchnuce oblečenie

Každý, kto sa vracia z posilňovne, na vlastnej koži pozná, aké spotené dokážu byť tenisky alebo oblečenie. Ak sa chcete zbaviť nepríjemného pachu a baktérií vznikajúcich vo vlhkosti, vložte medzi oblečenie alebo do topánok vrecúška silica gélu.

Striebro sa bude opäť lesknúť

Striebro reaguje s chemickými látkami vo vzduchu a preto sa na ňom objavuje nepekný korózny povlak. Pri nadmernej vlhkosti môže striebro černieť – ale nemusí, ak obľúbenému striebornému predmetu občas dožičíte regeneračný zábal zo silica gélu.

Mokré plavky plné baktérií

Všetci veľmi dobre poznáme ten zhon, keď odchádzame z dovolenky a do batožiny si neraz pribalíme aj vlhké plavky. Častým neželaným následkom je to, že od nich navlhnú ak okolité veci alebo kufor. Ak však do batožiny vložíte vrecúška so silica gélom, doma vybalíte už len luxusne suché plavky. 

Mokré plavky by ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: TopánkyVrecúškaSilica gél
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu