Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivá predpoveď z katastrofických sci-fi filmov sa naplnila: Voda je drahšia ako ropa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DILLÍ/FRANKFURT - V Indii, kde milióny ľudí nemajú prístup k čistej vode, došlo k zvláštnemu fenoménu zapríčinenému padajúcimi cenami komodít. Dramatický pokles cien ropy, uhlia, zemného plynu a rúd viedol k tomu, že liter ropy je v tejto krajine dnes lacnejší ako fľaša vody.

Z mora ostala len mláčka: Ekologická tragédia Aralského jazera na FOTO, zvrátiť sa už nedá

Pokles svetovej trhovej ceny ropy podľa nemeckých novín Frankufruter Allgemeine Zeitung (FAZ) znamená, že jej liter vyjde na 12,50 rupií, pričom liter minerálnej vody v plastovej fľaši zakúpenej v pouličnom stánku stojí najmenej 15 rupií (cca 0,21 eur).

FAZ tento prepočet urobil aj pre Nemecko. Liter ropy v prepočte na eurá stojí okolo 17 centov. Najlacnejšia minerálka sa však v supermarketoch dá v Nemecku kúpiť lacnejšie. Navyše, koncový užívateľ sa k rope nedostane takto lacno. V prípade benzínu alebo dieselu je potrebné k cene ešte pripočítať sumu, ktorú si nechá spracovateľ a predajca, a predovšetkým dane odvádzané štátu.

Od polovice roku 2014 dolárová cena ropy klesla o viac ako 70 percent. Od tohto času je cena rupie voči doláru pomerne stabilná. Vzhľadom na to, že vláda od novembra zvýšila daň za pohonné hmoty v troch krokoch, cena pre spotrebiteľov klesla o zhruba 20 percent. Takže liter benzínu na pumpách v Dillí vyjde na 59 rupií (cca 0,81 eur) a za liter nafty vodič zaplatí 45 rupií (okolo 0,62 eur).

Voda je však stále v Indii nedostatkový tovar. Odhaduje sa, že 80 miliónov Indov nemá prístup k čistej vode. Okolo 1600 úmrtí každý deň je pripisovaných pitiu znečistenej vody.

Desivá predpoveď z katastrofických
Zobraziť galériu (2)

Cena ropy neustále klesala, dnes prišla zmena

Ceny ropy dnes vzrástli, prvýkrát po ôsmich dňoch vytrvalého znižovania. Dôvodom bol nečakaný pokles zásob komodity v USA minulý týždeň. Americká ľahká ropa WTI sa vďaka tomu vzdialila od psychologickej hranice 30 USD za barel, pod ktorú sa v utorok prepadla prvýkrát za vyše 12 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate crude (WTI) s dodávkou vo februári sa dnes o 7.08 h SEČ predával po 30,81 USD (28,43 eura). To je o 37 centov viac ako v predchádzajúci deň, keď cena WTI klesla o 97 centov a obchodovanie uzavrela na úrovni 30,44 USD/barel. Počas utorka sa cena WTI nakrátko prepadla až na 29,93 USD/barel a bola tak najnižšia od decembra 2003.

Februárový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent dnes zdražel o 28 centov na 31,14 USD za barel. Počas utorka však klesol až na 30,34 USD/barel.

Viac o téme: VodaRopaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu