Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočná nádielka v košickej zoo. „Jedlý“ vianočný stromček pre medvede

Zobraziť galériu (12)

KOŠICE – Surikaty, opice, levice aj medvede v košickej zoo si v pondelok dopoludnia (21.12.) užili Vianoce v predstihu. Balíky plné dobrôt prichystali ošetrovatelia a zvieratá s detskou zvedavosťou sa vrhli na lákavé balíky.

Prvé obdarované boli makaky dlhochvosté. Na darčeky sa nedočkavo vrhli, trhali sviatočný papier a s vervou sa pustili do lákavých dobrôt. „Pripravili sme im menu podľa dennej kŕmnej dávky. Dostali ovocie, zeleninu, oriešky, ale všetky tieto pokrmy mali slávnostne zabalené a ovocím mali ozdobené aj klietky,“ vysvetlil zoológ Patrik Pastorek.

Aj pre košické levice ošetrovatelia pripravili denné menu v dvoch veľkých balíkoch. Statné 11 ročné šelmy si s nimi poradili v priebehu pár sekúnd a nedali sa rušiť ani fotografujúcimi návštevníkmi. Takéto kŕmenie je totiž  veľmi atraktívne a fotogenické. „Takéto zábavné kŕmenie nerobíme len na Vianoce. Je to súčasťou enrichmentu (obohatenie života zvierat), aby sa nenudili a aby nebol každý deň pre nich len stereotypný. Zvieratá v zajatí totiž potrebujú podnety a veľmi radi sa hrajú, zabávajú a mnohé majú i zmysel pre humor,“ hovorí riaditeľ zoo Erich Kočner.

Najstaršie medvede chované v zoo na Slovensku, je medvedí pár Maťa a Kubo. Na dvadsaťdeväťročné šelmy, čakal vo výbehu vyzdobený stromček plný chutných ozdôb. Pomaranče, mrkvy viseli na konároch, až kým sa do nich macovia nepustili. Ako posledné, prišli na rad milé surikaty. Tie mali vo výbehu zavesené mŕtve kuriatka, oriešky aj červíky. Šibalské surikaty nezostali nič dlžné svojej povesti a zvedavo si jedlé dary obzerali, a až potom sa do nich pustili.

Viac o téme: KošiceSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu