Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Košická ZOO sa opäť rozšírila: FOTO pribudli tieto roztomilé zvieratká

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: ZOO Košice)

KOŠICE – Už niekoľko dní sa návštevníci v košickej zoo môžu tešiť z nových tuleňov. Pred rokom umreli totiž obľúbení tulení bratia Čuk a Gek, ktorí boli mimoriadne obľúbení. Vedenie zoo sa tak opäť rozhodlo, chov tuleňov obnoviť.

„Tentokrát máme iný druh a to tulene obyčajné, ktoré sú menšie ako predchádzajúce tulene sivé. Je to pár. Samec Lucas pochádza zo Skanes Djurpark Resort  AB Höör vo Švédsku a samica Evi z Tierparku Nordhorn v Nemecku. Zaujímavé je, že obaja sa narodili 4. júla 2014,“ informovala nás hovorkyňa zoo Eva Malešová.

Košická ZOO sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ZOO Košice)

Tuleň obyčajný je najrozšírenejším  plutvonožcom sveta. Je to cicavec, ktorý žije vo vode aj na súši. V prírode obýva pobrežie Tichého  a Atlantického oceánu.  Dĺžka jeho tela dosahuje 150 – 190 cm. Môže vážiť  55 – 130 kg.  Živia sa prevažne rybami . Samice sú menšie ako samce.  Dospievajú vo veku 4 – 5 rokov, samice aj o rok skôr.

Tulene v období rozmnožovania vytvárajú zmiešané skupiny. Pária sa v lete, pričom samce zvádzajú boje o samice, avšak nevytvárajú si háremy. Samice po 11 mesiacoch gravidity rodia na súši jedno mláďa, ktoré váži 8 – 12 kg.  Dojčia iba 30 – 40 dní. Po ôsmich mesiacoch sa mladé tulene pohybujú samostatne bez matky.

Košická ZOO sa opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ZOO Košice)

Tulene obyčajné sú veľmi obratní lovci, ryby dokážu vybrať aj z rybárskych sietí. Najväčšou hrozbou pre tuleňa obyčajného sú ľudia. V minulosti ho lovili najmä pre mäso a kožušinu.  Najcennejšia bola od mláďat. V Grónsku je tulenia koža súčasťou národného kroja. V súčasnosti je lov povolený iba v Nórsku a na Islande. Tuleň obyčajný dokáže žiť v sladkej i slanej vode. 

Viac o téme: ZOO Košice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu