Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pohnutý život slávnej ženy: Vedeli ste, že prvá programátorka sa narodila už pred 200 rokmi?

Augusta Ada Kingová
Augusta Ada Kingová (Zdroj: wikimedia/Science & Society Picture Library)

LONDÝN/PRAHA - Britská matematička Augusta Ada Kingová, od ktorej narodenia uplynie 10. decembra 200 rokov, je považovaná za prvú programátorku. Táto dcéra slávneho básnika Georga Gordona Byrona, po ktorej bol v roku 1979 pomenovaný programovací jazyk Ada používaný armádou USA, sa zrejme podieľala aj na konštrukcii predchodcu moderného počítača vynálezca Charlesa Babbagea.

Veľká FOTOREPORTÁŽ z histórie lietania na Slovensku: Spojenie so svetom za socializmu

Babbagea spoznala vďaka svojej záľube v matematike a začala s ním spolupracovať na vývoji jeho "analytického stroja". Vymýšľala metódy programovania. Tento stroj mal základné prvky moderného počítača, len logické úkony nerobili elektróny v polovodičových prvkoch, ale pohyb ozubených kolies. A predovšetkým ho šlo programovať pomocou diernych štítkov.

Významný podiel Kingovej spočíval aj v tom, že sa starala o financie "vývojárskeho tímu" a snažila sa popularizovať ich prácu. Práve v jej poznámkach k tomuto stroju bol objavený algoritmus, ktorý je považovaný za prvý známy počítačový program.

Kingová, grófka z Lovelace, ale zdedila po otcovi okrem literárnych vlôh i nevyrovnanú povahu a trpela ťažkými neurózami, ktorých vtedajšia "liečba" spočívala v podávaní opiátov, na ktorých sa stala závislou. Od manžela, grófa Williama Kinga, s ktorým mala tri deti a ktorý bol milovníkom konských dostihov, vraj pochytila ​​stávkovú vášeň.

Ada Kingová zomrela 27. novembra 1852 iba ako 37-ročná na rakovinu maternice. Babbage zbavený pomoci aj finančných zdrojov Kingovej sa stiahol do ústrania a upadol do zabudnutia.

Viac o téme: Augusta Ada Kingová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu