Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé odhalenie v dokumente o Slovákovi: Našli bývalú strážkyňu SS (93) podozrivú z holokaustu

Hilde Michniaová Zobraziť galériu (2)
Hilde Michniaová (Zdroj: YouTube/RTE)

DUBLIN - Po tom, čo írska televízia RTE odvysielala ocenený dokument o holokauste, nemecké úrady začali vyšetrovať 93-ročnú Hilde Michniaovú, bývalú nacistickú strážkyňu SS, ktorej priznanie k vraždám bolo zaznamenané na starej video páske. Na jej uniknutie spravodlivosti poukázal Tomi Reichental, ktorý sa narodil v roku 1935 na Slovensku a počas vojny stratil viac ako 35 rodinných príslušníkov. On sám, ako dieťa, bol väzňom v koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

Nové FOTO nacistických vrahov, krátko pred odsúdením na smrť: Úsmev napriek krvi na rukách

Hilde Michniaová bola zapojená do "pochodu smrti", kedy nacisti utekali pred Červenou armádou, likvidovali koncentračné a vyhladzovacie tábory a väzňov buď zastrelili, alebo nútili vliecť sa pešo dlhé dni smerom do vnútrozemia. Tých, ktorí nedokázali držať krok, zabili na mieste. Pri pochode, ktorého súčasťou bola aj Michniaová, zahynulo 1400 ľudí. Navyše má na svedomí životy dvoch židovských väzňov, ktorých ubila na smrť za krádež kvaky z kuchyne, za čo bola po skončení vojny postavená pred súd britských okupačných síl a vyslúžila si rok za mrežami.

"Close to evil" ​​je dokument o Tomim Reichentalovi, ktorý bol uväznený v nemeckom koncentračnom tábore Bergen-Belsen, kde Michniaová pôsobila ako strážkyňa. Taktiež pracovala aj v koncentračnom tábore Gross-Rosen. Reichental, ktorý stratil počas holokaustu viac ako 35 príbuzných, videl telo svojej babičky Rosalie ležať na hromade hnijúcich mŕtvol na jar roku 1945 po tom, čo zomrela od hladu.

Reichental sa narodil na Slovensku v roku 1935 a po oslobodení sa presťahoval do Írska, ktorého občanom sa stal v roku 1977. Usadil sa spolu s rodinou v Dubline, kde sa pustil do vlastného podnikania. Teraz prednáša školákom aj dospelým po celom svete o svojich trpkých skúsenostiach z holokaustu, aby sme sa z nich všetci poučili.

V tento deň začala najtragickejšia história varšavského geta: Fakty, z ktorých behá mráz po chrbte

Keď v roku 2012 robil Reichental rozhovor pre RTÉ Radio 1, ozvala sa spoločnosti poslucháčka, ktorá mala informácie o Hilde Michniaovej. Pracovala v Nemecku a mala blízko k staršej žene, ktorá aktívne vystupovala v jej farnosti v Hamburgu. Táto žena sa jej zverila so svojou minulosťou a nočnými morami. Kedysi pracovala v Belsene ako strážkyňa SS.

Desivé odhalenie v dokumente
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/RTE)

Reichental už v roku 2009 spolupracoval s režisérom Gerrym Greggom na ich prvom dokumente s názvom "Bol som chlapec v Belsene". Popud navštíviť bývalú strážkyňu ich viedol k tomu, aby vytvorili aj druhý film, ktorý bude rozprávať príbeh o ich stretnutí. Michniaová síce stretnutie odmietla, ale RTÉ sa podarilo získať nahrávku, na ktorej žena priznáva, že bola súčasťou evakuácie tábora v roku 1945. Bol to kľúčový moment, ktorý podľa režiséra urobil dokument jedinečným.

Nemecký sociálny pracovník Hans-Jürgen Brennecke, ktorý minulý týždeň videl tento film ocenený Emmy, podal proti Michniaovej obvinenie a prokurátori v Hamburgu sa už zaoberajú jej vyšetrovaním. "Malo by to mať nejaké dôsledky, ak takéto dôležité informácie sú (v dokumente)," povedal Brennecke. "Bolo jasné z toho, čo tvrdila vo filme, že sa sama zapojila do pochodu smrti," uviedol Gregg pre Irish Independent:

Michniaová v nedávnom rozhovore pre nemecký denník Die Welt však trvala na tom, že sa nezúčastnila žiadnych zverstiev a pracovala iba v táborových kuchyniach. Povedala tiež, že jej účasť na pochode zahŕňala prípravu varenej čokolády a polievky pre väzňov, čo však nekorešponduje so žiadnou výpoveďou pamätníkov, ktorí prežili pochody smrti. "Bolo jasné, že tých, ktorí nevládali držať krok, zavraždili," uviedol Gregg.

Viac o téme: HolokaustBergen-BelsenHilde MichniaováTomi Reichental
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu